Valke Vleug wijnen ontlenen hun karakter aan het lokale terroir, maar zijn ook een vertaling van de persoonlijkheid, gedrevenheid en stijl van onze wijnmaker Pieter. Puur en natuurlijk. Wat je proeft, is de wijngaard. We maken geen bombastische nectar, maar karaktervolle niche wijnen die zowel aaibaar als complex kunnen zijn, mooi kunnen rijpen, bulken van de fraîcheur en garant staan voor verfijnd drinkplezier.

Druivenrassen

Op Valke Vleug kozen we voor druivenrassen die perfect gedijen in ons klimaat en selecteerden we de best passende klonen voor ons terroir. Hoewel het elk jaar wat warmer lijkt te worden in onze streken, hebben we hier toch weinig zonne-uren; het is en blijft België. Daarom kozen we vooral voor rassen die relatief laat uitlopen (zodat bij vrieskou niet alle knoppen stuk gaan), iets vroeger rijp zijn en dus minder zon nodig hebben om tot rijping te komen. Alle Valke Vleug rassen doen het ook goed op de zandhoudende leemvlakte van Liezele, en we werken uitsluitend met Vitis vinifera soorten geënt op Amerikaanse onderstokken. Er zijn 15.000 wijnstokken met in totaal 9 variëteiten, waarvan Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir en Gamay de belangrijkste rassen zijn. Waarmee we vooral witte cuvées en mousserende wijnen maken, maar zorgen ook voor een kleine oplage rosés en rode wijnen.

Valke Vleug wijnen

De eerste Valke Vleug wijnen zullen in het najaar van 2020 beschikbaar zijn in het assortiment van vinetiq.eu.

De witte wijn zal als eerste gelanceerd worden. De mousserende en rode wijnen hebben iets meer tijd nodig en zullen in het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn.

Valke Vleug Oogst 2019

Beeld & Cijfers

PRODUCTIE

  • Mousserende en witte wijnen zijn de hoofdmoot. Rosé en rood in kleine hoeveelheden.

  • State-of-the art wijnpers van 25 hectoliter, 2 tot 3 persingen per dag, 1000 kg druiven per pers.

  • 16 tanks van roestvrijstaal waarin druivensap fermenteert, de kleinste is 220 liter, de grootste 5.500 liter.

  • 10 Franse houten vaten van ver­schillende groottes en verschillende toasts voor houtrijping.

AREAAL

  • 3,8 hectare aangeplant, 2,6 hectare in productie voor eerste Valke Vleug wijnen. Stokken niet in produc­tie zijn nog te jong.
  • 15.000 stokken verdeeld over 216 rijen met in totaal 9 variëteiten en 16 klonen (een subvariëteit met andere fytotechnische eigenschappen) op 3 types onderstammen.
  • Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir, Gamay zijn de belangrijkste rassen.