Wijngaard

Onze jonge, bruisende wijngaard van 4,5 ha in het landelijke Liezele is het canvas van onze wijnen en allesbepalend voor de kwaliteit en hun karakter. Het terroir is het het intrigerende samenspel van de bodem, het klimaat, de context van wijngaard en kelder, en de persoonlijke hand van de wijnmaker. Een goede wijnboer probeert dan ook een harmonie te creëren met alle factoren, jaar na jaar. Zo krijg je unieke wijnen waarin je het karakter van het terroir en de ziel van de wijnmaker kan zien, ruiken en proeven.

Zandleem bodem

De ware schoonheid van een domein zit ondergronds: de zandhoudende leemvlakte van Liezele leent zich uitstekend tot de teelt van wijnen. Goede wijnbouw bodems hebben een levendige toplaag die humusrijk is en vol leven zit. De waterhuishouding in de toplaag en dieper in de grond is ook van belang. Je moet immers een wortelgestel krijgen dat zich zowel in de diepte als in de bouwlaag ontwikkelt. Met het inzaaien van gras en andere gewassen wordt de groeikracht van de bodem in toom gehouden en brengen we leven in en boven de grond. Een juiste balans tussen waterhuishouding, bodem en plant is het ware geheim van uitstekend groeiende druiven.

Druivenvariëteiten  

Wijnmaker Pieter Raeymaekers koos voor druivenvariëteiten die perfect gedijen in ons klimaat en selecteerde de best passende klonen voor het terroir. Hoewel het elk jaar wat warmer lijkt te worden in onze streken, hebben we hier toch weinig zonne-uren; het is en blijft België. Daarom kozen we vooral voor variëteiten die relatief laat uitlopen (zodat bij vrieskou niet alle knoppen stuk gaan), iets vroeger rijp zijn en dus minder zon nodig hebben om tot rijping te komen. Alle Valke Vleug variëteiten doen het ook goed op de zandhoudende leemvlakte, en we werken uitsluitend met Vitis vinifera soorten geënt op Amerikaanse onderstokken. Er zijn 20.000 wijnstokken met in totaal 7 variëteiten, waarvan Pinot Auxerrois en Chardonnay de belangrijkste zijn., en we vooral witte en mousserende wijnen van maken. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.