Bodegas Jiménez-Landi Harde omstandigheden, mooie wijnen
Domain Image

Bodegas Jiménez-Landi

Spanje | Sierra de Gredos
location image
Plaats 40°14'12" N 4°11'33" W
height icon
Hoogte 600m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Op dit familiedomein besloten neven José en Daniel in 2004 om met traditionele technieken en biodynamische principes wijn te verbouwen. De kern van Jiménez-Landi is de Grenache, die het in het ruwe klimaat én op een bodem van graniet hard te verduren heeft.
Harde omstandigheden, mooie wijnen

Met een jaarproductie van ‘amper’ 100.000 flessen is Bodega Jiménez-Landi een klein en familiaal wijnbedrijf. Gelegen in de Sierre de Gredos, het hart van Spanje, wordt hier al meer dan 50 jaar wijn gemaakt met traditionele technieken en biodynamische vinificatie. Tel daar de steile hellingen en grote hoogte van de wijngaarden (tot 800 meter) bij op, en je beseft dat ze het hier niet cadeau krijgen.

De familie maakt hier niet meer dan vier rode, organische wijnen, met grenache als rode draad. Binnen enkele jaren moet ook witte wijn van het gamma deel gaan uitmaken. Hiervoor werkt de bodega samen met wijnhuizen uit de buurt. Gedeelde kennis, dubbele winst!

Barre omstandigeden

Wijn maken op het domein van Bodega Jiménez-Landi is geen pretje. Spanje mag dan wel een zomerse bijklank hebben, in het hart van land kan het er behoorlijk bar aan toegaan. De zomers zijn er bloedheet, de winters heel streng en langdurig. Het enige wat de regio enigszins beschermt, zijn de bergruggen van Gredos.

Tel bij dit alles nog de schrale bodem van graniet en zand, en een jaarlijkse neerslag van amper 465 millimeter, en je weet dat de (oude) wijnstokken hier héél hard moeten zwoegen. Maar zo wordt wel het karakter van de wijn gevormd.

Uit respect voor de regio en meer dan 50 jaar wijn- en familiegeschiedenis werken wij zo traditioneel mogelijk. Ook al betekent dat - gezien de bodem en het klimaat - heel hard labeur.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De vele gesprekken met wijnmakers uit andere landen, deed ons beseffen dat wijn hier in onze geboortestreek iets unieks in handen hadden.

De vier organische wijnen van Bodega Jiménez-Landi worden op traditionele manier gemaakt, met het grootste respect voor het ecosysteem. Dat betekent onder meer dat alles in de wijngaard met de hand gebeurt en dat de maanstanden nauwgezet worden gevolgd.

Zo’n 20 hectare van de wijngaarden worden biologisch verbouwd, ongeveer 10 hectare biodynamisch. Van de vier wijnen zijn er twee 100% Grenache, de overige twee een combinatie van Grenache en Syrah.

Vinificatie gebeurt louter met autochtone gisten, en altijd met een minimale dosis zwavel. Nieuwe eik is bij rijping uit den boze (behalve bij basiswijn Bajondillo). Na fermentatie in grote, open barriques van Franse eik, rijpen de wijnen gedurende 12 à 14 maanden verder.

Samenwerking

Bodega Jiménez-Landi focust op en produceert sinds 2004 rode wijnen. Maar de neven Daniel en José willen ook wit aanbieden. Aangezien hier hiervoor de knowhow missen, werken ze samen met andere wijnhuizen. Die verlenen hen advies en steunen hen in dit innovatieproject. Binnen twee à drie jaar zouden de eerste flessen wit beschikbaar moeten zijn.

Beperkte productie, wereldwijde aftrek

De productie van het wijndomein is met 100.000 flessen per jaar eerder bescheiden. Van de absolute topper Ataulfos worden zelfs maar 2.600 flessen geproduceerd, die bovendien met vaste quota worden verdeeld. Het succes is niettemin enorm: van de productie is 70 procent bestemd voor export, tot in Australië en de VS toe.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.