Château Pauqué Dit wijndomein zet Luxemburg op de kaart als echt wijnland
Domain Image

Château Pauqué

Luxemburg | Moezel
location image
Plaats 49°40'53" N 6°26'43" E
height icon
Hoogte 220m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Abi Duhr bewijst dat er ook in het Groothertogdom grootse wijnen gemaakt kunnen worden. Met een fabuleuse Pinot Auxerrois - Clos du Paradis - bewijst deze professor Biochemie dat de druif in staat is tot grootsheid. Iets dat we op ons eigen wijndomein Valke Vleug met de nodige belangstelling volgen.
Luxemburg op de kaart

Abi Duhr mag zich met recht en rede een pionier in de Luxemburgse wijnbouw noemen. Al was het maar omdat hij met zijn schitterende wijnen voor eens en voor altijd komaf heeft gemaakt met het vooroordeel dat er in het Groothertogdom Luxemburg geen lekkere wijn kan worden gemaakt.

Zijn methode is bovendien uniek: hij vertrekt niet vanuit de druif, maar vanuit de terroir. Abi koopt percelen op en leert die eerst grondig kennen. Op basis van die inzichten beslist hij welke druiven er het best tot hun recht zullen komen. Vandaag blijkt dat voor zo'n 60 procent Riesling, maar in totaal teelt hij zeven variëteiten.

Hoezo, geen wijnland?

Hoewel Abi Duhr over verschillende percelen en domeinen beschikt - samen goed voor zo'n 5 hectare - bevinden vrijwel alle stokken zich op de steile hellingen langs de Moezel. Dat is de best denkbare plaats in Luxemburg voor wijnbouw: in de Moezelvallei is het gemiddeld 1 à 2 graden warmer dan het nationale gemiddelde, en de ondergrond is in het ene kanton kalkachtig en in het andere weelderig en rijk door de aanwezige klei.

Ik maak wijn waar ik zelf van houd. Maar daarnaast hanteer ik een open blik: ik proef heel veel wijn uit verschillende regio’s om te weten wat andere mensen lusten en wat ik allemaal kan uitproberen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik probeer niet-evidente dingen uit, zoals skin contact met Riesling-druiven. Maar je bereikt er fantastische resultaten mee als je het juist doet.

Waar de meeste Luxemburgse wijnboeren de druif op de eerste plaats zetten, is Abi Duhr een pionier op het gebied van terroirwijnen. Hij kiest eerst het perceel en beslist dan wat er op komt te staan.

Zo selecteert hij bijvoorbeeld wijngaarden op winderige locaties, omdat de percelen daar sneller drogen en minder ziektes vertonen.

“Ik wil de best mogelijke wijn maken op dat specifieke perceel met die specifieke variëteit”, vertelt hij over zijn werkwijze. “Zo kan je met druiven met een hoge aciditeit en weinig smaak toch fantastische wijn verkrijgen als je de druiven goed bewerkt."

Door zijn manier van werken hebben zijn wijnen meer een Franse dan een Luxemburgse stijl. In zijn werkwijze laat hij zich sterk beïnvloeden door de Franse, met name de Bourgondische manier van wijn maken. Van een wereldburger gesproken!

Indrukwekkende hellingsgraad

De meeste van Abi's wijngaarden bevinden zich in de buurt van het dorp Schengen, tegen de steile flanken van de Moezel. En met steil overdrijven we niet: het percentage gaat op bepaalde plekken naar 20 procent. Gelukkig wel niet zo straf als Bremmer Calmont aan de Duitse Moezel, waar de hellingen tot 65 procent gaan.

Een echte vernieuwer

Niet alleen in zijn benadering van wijn maken - terroir boven druif - is Abi pionier in Luxemburg, maar ook in zijn gebruik van bepaalde technieken: zo was hij in 1982 één van de eersten die eikenhout gebruikte en ging hij in 1987 als eerste over op malolactische omzetting. Voor Luxemburg in die tijd revolutionaire vernieuwingen!

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.