Chevallier-Bernard Vignerons Op de hellingen van nationaal erfgoed
Domain Image

Chevallier-Bernard Vignerons

Frankrijk | Savoie
location image
Plaats 45°44'01" N 5°48'12" E
height icon
Hoogte 410m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Dit mooie wijnhuis kwam op ons pad toen we specifiek op zoek gingen naar wijnen uit de Savoie. Verwachte je aan frisse wijnen, op hun fruit gemaakt, met een goede herkenbaarheid van de druif en het terroir. Door de 'Guide Hachette des Vins' verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2021!
Een traditie van 2000 jaar

In deze specifieke regio van Savoie in de Franse Alpen wordt al 2000 jaar lang wijn verbouwd. Chevallier-Bernard staat dus in een heel lange traditie. Het wijnhuis, dat in de jaren zeventig werd opgericht door Marcelle and Francis Chevallier, werd in 1996 overgenomen door Jean-Pierre Bernard en Chantal Chevallier, die elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding … viticultuur. Met hun ervaring in wijnregio’s als Beaujolais en Beaune konden ze meteen hun specifieke stempel drukken.

Wijn wordt hier verbouwd in de meest bucolische setting: de flanken van de prachtige Charvaz-berg die een majestueus panorama bieden. Iconisch is vooral de Marestel-flank, waar de fabuleuze Altesse-druif tot wasdom komt. In totaal worden op het wijndomein vijf druivenrassen geteeld.

Zachte zon, harde stenen

Hoewel Jongieux in de Franse Alpen ligt, heeft het een open landschap met middelgrote bergen die een groots panorama bieden. Gelegen op de zuidwestelijke flank van de Charvaz-berg, genieten de druiven maximaal van zonlicht – tot de laatste stralen van de dag toe.

Dat betekent niet dat de ranken een luxeleven leiden: de bergflanken zijn arme steengrond met hier en daar wat kalk, waardoor de wortels moeten werken om aan hun voedsel en water te komen. Het karakter dat ze zo kweken komt met name tot uiting in de Marestel, een bijzondere appellatie van de Rousette-druif die een uitzonderlijke, honingachtige smaak afgeeft, te danken aan de gletsjerresten op de kalksteenlaag.

Ikon niet anders dan wijnbouwer worden: het zit al generaties lang in mijn familie. Daarom wil ik dit familiebedrijf ook alle eer blijven aandoen door zo menselijk mogelijk te werken.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
In deze regio spreken we meer van complementaire wijnbouwers dan van concurrenten.

Op het domein van Chevallier-Bernard zeggen ze graag dat de regio – de bodem, het zonlicht … – zelf al het werk doet. Maar uiteraard doen de wijnbouwers een flinke duit in het zakje: ze snoeien de ranken, oogsten met de hand en hebben maximaal oog voor biodiversiteit.

Voor die inspanning kreeg het wijnhuis trouwens jarenlang het label van ‘Beredeneerde Landbouw’. In 2016 kwam daar het label bij van ‘Bijzonder Omgevingswaardevol’.

Indrukwekkend is echter vooral de wijnkelder die in 2004 in gebruik werd genomen en volledig werd ontworpen om de integriteit van de druif maximaal te vrijwaren en zo weinig mogelijk druivensap en wijn verloren te laten gaan. De kelder, die ‘De Kluis’ wordt genoemd, laat toe om heel authentieke wijnen te maken die de terroir maximaal weergeven.

Een historisch moment

1989 was een heel belangrijke datum voor deze regio in Savoie: de wijngaarden van Jongieux kregen namelijk een eigen geografische naam, zodat de hier geproduceerde wijnen Vin de Savoie Jongieux mochten worden genoemd. Voor de lokale wijnbouwers was dit een historisch moment: eindelijk kregen ze erkenning voor hun jarenlange harde werk.

Prestigieuze award

Het wijndomein Chevallier-Bernard werd gehonoreerd door wijngids Hachette 2021, meer bepaald met de titel ‘Wijnmaker van het Jaar’. Volgens Jean-Pierre Bernard is dat vooral te danken aan zoon Antoine, die in 2016 mee in het bedrijf stapte. Sinds hij er actief is, viel het wijnhuis al drie keer in de prijzen en wordt de wijn alleen maar beter.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.