Domaine Henri Giraud Uniek, exclusief en handgemaakt
Domain Image

Domaine Henri Giraud

Frankrijk | Champagne | Aÿ
location image
Plaats 49°03'13" N 4°00'00" E
height icon
Hoogte 100 - 150 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Wat de eigenaar vooral siert, is zijn streven naar perfectie. Het hout voor de eiken vaten gaat hij zelf selecteren in de bossen en na het drogen eigenhandig inspecteren op structuur. Dit zijn, kortom, de champagnes die we zoeken.
Uniek, exclusief en handgemaakt

Het wijndomein Henri Giraud werd in 1625 opgericht in de Grand Cru-regio Aÿ, bekend om de allerzuiverste kalkbodem van de Champagnestreek. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw werd het uitgebouwd tot wat velen het mooiste domein van Aÿ noemen. Ook de insteek is mooi: een volledig natuurlijke aanpak en – in de kelder – lange rijpingstijden, zodat er bijna geen restsuiker in de fles aanwezig is.

Henri Giraud is de enige onafhankelijke champagnemaker in het dorp. Wat de eigenaar vooral siert, is dat hij houten vaten gebruikt, zodat het product een houten markering krijgt. De bomen daarvoor gaat hij zelf selecteren in de bossen en na het drogen inspecteert hij eigenhandig de houtstructuur. Zover gaat hij dus in zijn streven naar perfectie. Dit zijn, kortom, de champagnes die we zoeken.

Woeste winters, zomers zonlicht

De noordelijke ligging van de Champagnestreek maakt het sowieso tot een cool climate regio, waarbij de wijnranken vaak te lijden hebben onder harde weersomstandigheden (bijvoorbeeld heel strenge winters). Die worden echter gecompenseerd door een ideale hoeveelheid zonlicht in de zomer, dankzij de continentale invloed. De regenval is, wegens de invloed van de nabijgelegen oceaan, heel regelmatig.

Bijkomend voordeel voor de wijnranken van Henri Giraud is dat ze geleden zijn op zuidgerichte hellingen, wat de inname van zonlicht en warmte maximaliseert.

Bij Henri Giraud streven we naar traditie én moderniteit, zonder ons met andere mousserende wijnen of Champagnehuizen te vergelijken. Wij willen ons eigen verhaal vertellen, in ons eigen universum.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij voelen ons tot niets verplicht en gaan ook niets uit de weg. Wij willen gewoon wijn maken die gezond is van lichaam en geest.

 

De zoute toets, intensiteit en aromatische complexiteit maken van Henri Giraud een van de parels van de Champagnestreek. Veel is te danken aan de bodem, die uit 200 meter van de puurste kalk van de hele regio bestaat, aangevuld met een dun laagje klei. In de wijngaard wordt dan ook zo weinig mogelijk ingegrepen, zodat het terroir maximaal tot uiting komt.

Dat betekent ook geen herbiciden of pesticiden, waardoor het huis het unieke label ‘zero residu of pesticide’ mag dragen. De wijnstokken in de wijngaard zijn zonder uitzondering tussen de 40 en 60 jaar (vieilles vignes).

Eenmaal geoogst, gisten de druivensappen in eivormige, betonnen potten of terracotta amforen. Daarna rijpen ze in eiken vaten afkomstig van bomen uit de machtige, bosrijke Argonne-streek.

Vat's in a name?

Voor de rijping van de wijnen worden eiken vaten ingezet. En die worden heel zorgvuldig geselecteerd: elk vat is afkomstig uit het Argonnebos en individueel traceerbaar tot de eik in kwestie. Henri Giraud voert ook een programma om nieuwe eiken aan te planten en zo het bos terug te geven aan de bewoners.

Potten en amforen

Tot 2016 gistten de sappen in inox en roestvrijstalen containers. Tot eigenaar Claude Giraud vaststelde dat die materialen eerder vermoeiend waren voor de wijnen. Bijgevolg werd besloten over te gaan op terracotta amforen en eivormige, betonnen kommen. Een uniek zicht voor wie de kelders van het domein bezoekt.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.