Weingut Deutzerhof Spätburgunder paradijs
Domain Image

Weingut Deutzerhof

Duitsland | Ahr
location image
Plaats 50°31'25" N 7°0'57" E
height icon
Hoogte 300m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Weingut Deutzerhof, prachtig gelegen aan de voet van de wijngaard Mayschosser Mönchberg, is één van de topproducenten van Duitsland op het gebied van Spätburgunder. Door hun constante focus op kwaliteit mocht dit domein gewoon niet in ons gamma ontbreken.
Het belangrijkste werk gebeurt in de wijngaard

Deutzerhof in de Duitse wijnregio Ahr, boven de Moezel, is de meest westelijke en noordelijke wijngaard in Duitsland. Na het overlijden van Wolfgang Hehle brengt wijnbouwer (Winzer auf Deutsch) Hans-Jorg het domein dieper de 21ste eeuw in. Binnen zijn visie, zeg gerust filosofie, gebeurt het allerbelangrijkste werk in de wijngaard. En het is de natuur, zo klinkt het, die elke volgende bewerking dicteert. Alleen door de natuur te volgen, krijg je fruit van optimale kwaliteit en moet je bij de vinificatie zelf minder bijsturen. Klinkt meer dan logisch. Ook hanteert Hans-Jorg in de kelder liever een emmer dan een pomp om wijn van de ene tank of foeder naar de andere over te brengen. En synthetische gist? Nee. De gist op de druiven volstaat. Kijk, natuurlijk is natuurlijk.

Lagere en hogere vallei met eigen bodemgesteldheid

De hellingen van de vallei van de Ahr, een zijrivier van de Rijn, zijn steil. Met tussen het hogere en lagere deel van de wijngaard een hoogteverschil van wel 150 meter. Niet niks! En niet zonder belang. Ondanks de noordelijke ligging kunnen de druiven hier rijpen dankzij de extra zonintensiteit op de helling. De wonderen van de fysica. Op de hogere hellingen, verder van de Rijn af, teelt Hans-Jorg Riesling. Met meer leisteen in de grond, smaakt de elegante en frisse witte wijn extra mineraal en fruitig. Op de lagere hellingen, dichter bij de rivier, bevat de grond ook klei en basalt. Ideaal voor een krachtigere en vollere Chardonnay-wijn. Bij Deutzerhof vinifiëren ze de druiven van hogere en lagere valleien apart, of in blends voor een aantrekkelijke combinatie van mineraliteit, elegantie en kracht.

De natuur meldt welke bewerking er volgt. En elke stap brengt je een stukje dichter bij je volgende wijn. Onverbiddelijk, want op je stappen terugkeren en corrigeren, dat lukt niet…

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De natuur meldt welke bewerking er volgt. En elke stap brengt je een stukje dichter bij je volgende wijn. Onverbiddelijk, want op je stappen terugkeren en corrigeren, dat lukt niet …

Voor de fermentatie van de ontsteelde druiven met natuurlijke gist gebruikt ‘der Winzer’ zowel tanks in roestvrij staal als houten foeders. In de metalen tanks maakt hij de fruitige wijn, in de houten vaten ontwikkelt de wijn zich iets krachtiger en complexer door het zuurstof- en houtcontact.

Hij laat de fermentatie zo’n 10 tot 12 dagen duren, en gunt de wijn dan nog twee dagen extra rust zodat alle schillen en pitjes naar de bodem van de tank of foeder zakken. Rond die tijd begint ook de malolactische gisting – de omzetting van appelzuren in milder melkzuur (en koolstofdioxide).

Na het persen en de rust gaat de wijn de kelder in. De topkwaliteit belandt voor verdere opvoeding in nieuwe eiken vaten voor extra structuur.

Vaten van twee Franse kuipers

Zeg nooit zomaar ‘ton’ tegen een ton of ‘vat’ tegen een vat. Hans-Jorg betrekt voor de wijnen van Deutzerhof tonnen of vaten van twee verschillende kuipers uit de Franse Bourgognestreek. De vaten van de ene zorgen voor een elegantere opvoeding; die van de andere voor extra kracht in de wijn. Zegt Hans-Jorg: ‘Dankzij de verschillende werking van de vaten, kan ik verschillen in de bodemgesteldheid van de wijngaard beter benadrukken in de wijnstijl. En via de (aangepaste) opvoeding van onze rode wijn in eiken vaten (voor 70 % Spätburgunder of Pinot Noir), stemmen we die beter af op de modernere smaak van de markt.

Per hectare 1.000 uren werk

Elke periode van het jaar heeft zo zijn eigen moeilijkheden. Je komt almaar dichter bij de finale stijl en kwaliteit van de wijn, maar bij een verkeerde beslissing kan alles al vroeg in het gedrang komen. De remedie? Aandachtig zijn voor alles wat er gebeurt, ook al lijkt het bijkomstig. Argusogen dus. Andere uitdagingen? Het vele handwerk! Elke hectare is goed voor bijna 1.000 uren werk per jaar. In vlakkere streken volstaan meestal 200 uren per hectare. Manueel oogsten staat garant voor een hogere kwaliteit, maar heeft uiteraard ook z’n prijskaartje. De aandacht voor elke stok en elke tros druiven proef je terug in het glas. Persoonlijk betalen wij met plezier iets meer voor echt vakmanschap en authentieke kwaliteit. Wijn mag zelfs in onze ogen geen fabrieksproduct worden...

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.