Tantaka Baskisch wit
Domain Image

Tantaka

Spanje | Txakoli de Alava
location image
Plaats 43°02'42" N 3°00'02" W
height icon
Hoogte 250m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Tantaka wordt door Juanjo Tellaetxe op traditionele wijze geproduceerd, waarbij eerlijkheid en respect voor het milieu voorop staan. Een raszuivere Txacoli die niet mag ontbreken in onze portfolio.
Wijn met een link met het land van weleer

De droom en ambitie van wijnmaker Juanjo Tellatetxe is om zo lokaal mogelijk te werken. Niet alleen door technieken te gebruiken die al 150 jaar verloren zijn geraakt in ‘zijn’ Arrastaria-vallei, maar ook door alleen te werken met lokale druivenrassen. Zo wil hij tot eerlijke wijnen komen, met een uitgesproken lokaal karakter.

Om dat te bereiken, wil Juanjo Tellatetxe zo eerlijk en respectvol mogelijk werken: geen manipulatie en het volste respect voor de perfecte oogsttijd. Door heel interactief te werken met het klimaat en de bodem wil hij zijn wijnen differentiëren. In dat opzicht heeft hij de ligging zeker mee: de Arrastaria-vallei telt overstromingsgebieden en weiden, maar even goed steile heuvels met eeuwenoude eiken én de haast verticale wanden van de Sierra Salvada-Gorobel.

De rijke bodems van Baskenland

De Arrastaria-vallei ligt in het Baskenland en heeft een Atlantisch klimaat. Dat is in de eerste plaats mild, omwille van de vele dagen met zuidelijke wind en de hoge heuvels die de regio omringen. Vertaald naar seizoen komt dit neer op warme (na)zomers met regelmatige regenval, en zachte winters en lentes waarin het véél regent. Allemaal factoren die een heel regelmatige rijping toelaten. Tel daar de kleikalkbodem bij op, die verrijkt is met organische materialen aangevoerd door de Nervion-rivier, en je krijgt perfecte omstandigheden om wijngaarden tot hun volle potentieel te laten komen.

Ik vind het cruciaal om connectie te maken met de oude wijnproductiemanieren van onze Arrastaria-vallei. Die zijn al 150 jaar verloren gegaan, maar niet onmogelijk om terug op te vissen. Op die manier kunnen we ook ons land herontdekken.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Vooral twee zaken zijn belangrijk bij wijn maken: roeping en professionaliteit

De bodems zijn bedekt met spontaan gegroeide vegetatie en het gebruik van herbiciden is uit den boze en alleen organische meststoffen worden gebruikt. De oogst gebeurt handmatig. Om een maximum aan kwaliteit te garanderen, wordt gemikt op een bescheiden productie van 6500 kilo per hectare.

De lokale druif staat centraal: Ondarrabi Zuri en Ondarrabi Zuri Zerratia voor wit, Ondarrabi Beltza voor rood. Percelen worden individueel geoogst, verwerkt en gefermenteerd. Eerst fermenteren de druiven op basis van natuurlijke gisten; waarna ze door horizontale, pneumatische persen worden geperst.

Na een natuurlijke debourbage van 24 uur gaat het sap naar de tanks om daar spontaan op hun droesem te fermenteren gedurende vijf maanden.

Lang vervlogen technieken

De technieken waarmee Juanjo Tellatetxe aan de slag wil, zijn al 150 à 160 jaar uitgestorven. Zijn eigen familie werkte er 80 jaar geleden nog mee, maar dat was niet meer dan een kleine opstoot. Juanjo wil die lang vergane technieken in ere herstellen, om zo niet alleen het terroir, maar ook de regio in de wijn uit te drukken.

Een heel evenwichtig klimaat

Temperatuur en neerslag kennen in het Baskenland een heel evenwichtig, gematigd verloop. Van september tot de oogst genieten de wijngaarden van zachte zuiderwind en aangename temperaturen. Ook de neerslag is constant in de regio: zelfs in droge jaren klopt de pluviometer af op een gemiddelde van 1100 liter.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.