Over Ons

Tot 2016 was er in het lieflijke Liezele geen sprake van druiven en wijn. Oer-Vlaamse landschappen en wandelpaden middenin de groene long van het Scheldeland, die waren er wel. Wanneer ondernemer Jan Van Lancker in Liezele een charismatische maar vervallen hoeve met areaal op de kop tikt, is hij begeesterd door de plek, maar zonder vastomlijnd plan. Ideeën komen wel aanwaaien, weet hij uit ervaring. Of Dionysos hier achter zit weten we nog steeds niet, maar enkele maanden later komt Jan bij toeval Pieter Raeymaekers tegen, een al even ondernemende ziel met een passie voor wijn. En, met een jongensdroom in winterslaap: wijn maken in België.

Samen bestuderen ze de bodem en de mogelijkheden om er een Belgisch wijndomein uit te bouwen. Niet veel later gaan de eerste wijnstokken de grond in, en krijgen de plannen van architect Vincent Van Duysen vorm: een hedendaagse wijnhoeve rijst uit de fundamenten. De naam Valke Vleug werd teruggevonden op een oud kadasterplan, verwijzend naar het terroir. Alsof het voorbestemd was. Verder is het aan de bodem, de ranken, de druiven en de zon.

Intussen sluit ook de ervaren wijnhandelaar Johan Stoffels zich aan bij het avontuur en koppelen ze de ene wijndroom aan de andere: de eerste online wijnboetiek van België lanceren, gespecialiseerd in cool climate wijnen. Vinetiq ziet het licht, en legt zich toe op verfijnde en verrassende karakterwijnen met cool climate signatuur. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.