Weingut Weszeli Eeuwenoude traditie, nieuwe focus
Domain Image

Weingut Weszeli

Oostenrijk | Kamptal
location image
Plaats 48°28'15" N 15°39'48" E
height icon
Hoogte 250m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
In 2011 nam Davis Weszeli een wijndomein over dat terugging tot 1679. Hoewel Davis zelf uit de telecommunicatie kwam, had hij een grote passie voor wijn – vooral omdat hij regelmatig met klanten dineerde en daarbij steevast voor het betere rood of wit koos. Bovendien droomde hij er al langer van iets in en met de natuur te doen. Dus wat kon hij beter doen dan wijn gaan verbouwen?
Eeuwenoude traditie, nieuwe focus

 

Na twaalf jaar in de telecommunicatiebusiness, met een eigen bedrijf in Wenen, koos Davis Weszeli voor een radicale koerswijziging: hij volgde zijn passie voor wijn (opgedaan door vaak met klanten te eten) en zijn liefde voor de natuur, door een wijndomein op te kopen. En wat voor één: een domein met een geschiedenis die terugging tot 1679. Twee druiven zouden voortaan de focus vormen: Riesling en Grüner Veltliner.

Davis Weszeli is de king van het Kamptal: hij werkt keihard aan de weg, wil groot worden, is ondernemend, gaat terug naar de natuur en werkt volgens de prachtige terroirfilosofie van Terrafactum. Terug naar de basis van wijn maken is dit, waarbij alles klopt. Heel mooie flessen ook.

Koude bergen, warme vlakte

Oostenrijk is als geheel sowieso een cool climate regio, maar hier in het uiterste noorden misschien toch nog een tikkeltje meer. De warme temperaturen overdag, die van de Hongaarse laagvlaktes komen, worden ’s nachts gevolgd door ijzige alpenwinden. Hierdoor ontstaan grote temperatuurverschillen, waardoor de druiven overdag mooi kunnen rijpen en zich ’s nachts sluiten. Op het domein van Weszeli worden de druiven als allerlaatste van de hele regio geoogst, om nét dat tikkeltje meer aroma en diepte te verkrijgen. 

Ik erfde een wijndomein met een grootse traditie, maar ook een wat chaotische structuur. Ik ging voor helderheid en focus, door mij toe te spitsen op slechts twee druivenrassen: Riesling en Grüner Veltliner.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik geloof heel sterk in elk kleine stapje in het proces. Elke stap maakt een verschil en kan op het einde bijdragen aan een uitzonderlijke wijn.

Op het domein van Weszeli staat de druif centraal. Dat klinkt als een evidentie, maar hier is het écht zo. Zo worden de druiven hier als allerlaatste in de regio geoogst, om de vruchten toe te laten te rijpen op de stokken. Bij het oogsten verwijderen we ook de steeltjes niet, zodat ze verder maar trager rijpen, eenmaal ze geplukt zijn. Het respect voor de druif blijkt ook uit het door en door organische proces dat stelselmatig werd uitgebouwd.

Ondanks die lange rijping en het feit dat de wijn nog een jaar op fles rijpt – nergens anders in Oostenrijk is dat zo lang – blijft het eindresultaat met maximaal 13 procent laag in alcohol. Dit als gevolg van de filosofie van wijnbouwer Davis: liever een glas meer, maar met minder alcohol.

Een echte beestenboel

Natuurlijkheid wordt bij Weszeli erg letterlijk genomen: wanneer de insecten komen in de lente, worden de grassen, kruiden en bloemen in de wijngaard niet meer gemaaid. Ook komen de herten hier hun jongen baren – eenmaal het zo ver is, wordt het werk met de tractor stilgelegd, en dat tot de jonge herten het bos in kunnen. Last but not least slaagde Davis erin een uiterst zeldzame trekvogel te laten terugkeren, door in zijn wijngaard zo’n twintig nestkasten te installeren.

Wijnboer met een hart

Davis Weszeli wil niet alleen verantwoordelijk zijn voor wat in zijn wijngaard gebeurt, maar ook een verantwoordelijkheid daarbuiten dragen. Zo sponsort het wijndomein al jarenlang een project voor aids-wezen in Tanzanië, één van de armste landen in Afrika. Een wijnboer met een blik op de wereld: mooi om te zien. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.