Markus Altenburger ‘Wijnig’ werk voor Markus Altenburger
Domain Image

Markus Altenburger

Oostenrijk | Burgenland | Leithaberg DAC
location image
Plaats 47°57'37" N 16°47'48" E
height icon
Hoogte 150-180 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Dit was het eerste wijnhuis in het Vinetiq-aanbod. Met zijn drive, experimenteerzin, buikgevoel en natuurlijke werkwijze zet Markus meteen de toon. Zijn wijnen vormen een mooi voorbeeld van nieuwe natuurlijkheid. In zijn eigen woorden: “not fruity or fancy”.
‘Wijnig’ werk voor Markus Altenburger

Markus Altenburger had geen ervaring met wijn maken toen hij vier jaar aan de slag ging in de Schloss Halbturn-wijngaard. In 2006 vervoegde hij het familiedomein en maakte meteen werk van een grondige herstructurering, met focus op organische en duurzame productie: geen commerciële gisten en enzymen en alles met de hand. Het resultaat? Wijnen die het terroir maximaal vertalen!

Dit was het eerste wijndomein in het Vinetiq-aanbod en het zette meteen de toon: een jonge, gedreven wijnmaker zonder professionele ervaring die durft experimenteren, zijn gevoel volgt en zo natuurlijk mogelijk werkt. Daarom is het resultaat heel expressief of, zoals Markus zelf zegt, “not fruity or fancy”. Oostenrijkse wijn staat bekend als nichewijn, maar Markus is vastbesloten zijn wijnen wereldkundig te maken.

'Meer' van hetzelfde

De 15 hectaren tellende wijngaarden van Markus Altenburger bevinden zich in Jois, een dorpje in Burgenland vlakbij het Neusiedl-meer. Oostenrijk is sowieso een cool climate-land – wegens geen zee of oceaan te bespeuren – maar dit meer zorgt voor unieke vocht- en temperatuurinvloeden – onder meer door het zonlicht te reflecteren. Ook de nabijgelegen Leithagebirge spelen een cruciale rol om een écht continentaal klimaat te realiseren.

“Ik genoot geen professionele wijnopleiding, maar maakte wel al mijn eerste wijn met mijn schoolvrienden. Mijn familie is wel al 500 jaar aanwezig in deze regio, zij het als landbouwers.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik focus bijna exclusief op de Blaufränkisch-druif. Een wijnmaker heeft al zoveel aan zijn hoofd dat slechts één druivenvariëteit een zegen is.

Gras en kruiden groeien tussen de ranken en zorgen op natuurlijke wijze voor humus. Bijen, vlinders en andere insecten vinden er hun thuis. Wijn maken is zo weinig mogelijk tussenkomen: de wijnvaten blijven gesloten en worden op geen enkele manier belucht. Ook hedendaagse oenologische technieken als zorgvuldig geselecteerde gisten, enzymen of bacteriën komen er niet aan te pas, om het terroir maximaal tot uiting te laten komen.

Rijping en botteling gebeurt in de oude, gewelfde kelders van het wijnhuis in Jois. De wijnen worden er rustig ouder in grote houten vaten en barrique-vaten.

Liefde tussen de wijnranken

Enkele jaren geleden kwam een jong meisje, genaamd Bernadette, meehelpen met de oogst. Aangezien ze een opleiding wijntheorie had gevolgd, wilde ze nu praktische ervaring met wijn maken opdoen. Aangezien handmatig oogsten de norm is op het domein, had ze alle tijd om kennis te maken met Markus. Bernadette ging niet meer weg, en intussen zijn ze getrouwd. Begin 2018 werd hun eerste kindje geboren.

What's sap?

Markus Altenburger produceert niet alleen hoogstaande wijnen, maar ook zuiver druivensap, dat hij zelf met een kwinkslag Traumsap noemt. Het gaat om een erg geconcentreerd sap, 100 procent biologisch en uiteraard alcoholvrij. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.