Grava Rotsige wijnen om trots op te zijn
Domain Image

Grava

Nieuw-Zeeland | Martinborough
location image
Plaats 41°13'07" S 175°27'34" E
height icon
Hoogte 200 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Pieter van Vinetiq werkte destijds op een wijndomein in die regio, dus hij kende er de kwaliteiten van. Daarom wilde hij per se een wijn van daar. Grava bleek een voltreffer: een up and coming domein met fantastische Pinot Noir.
Kleine regio, grootse wijnen

Alistair vertoefde meer dan tien jaar in Spaanse wijngaarden, waar hij kennismaakte met heel wat bodemsamenstellingen, lokale klimaten en druivenvariëteiten. Ook de gastronomie van het land sprak hem enorm aan. Toen hij in 2014 Grava Wines oprichtte in Nieuw-Zeeland, wilde hij dan ook wijnen maken die bij veel gerechten én in die sociale, ‘Spaanse’ context passen.

Pieter van Vinetiq werkte destijds bij één van de buurdomeinen van Grava, dus hij kende de kwaliteit van de regio. Daarom wilde hij per se een wijn van daar. Grava bleek een voltreffer: een up and coming domein met fantastische Pinot Noir. Je voelt dat ze weten waar ze mee bezig zijn, dus konden we die niet laten liggen. Bovendien vinden wij het idee van Alistair als vliegende wijnmaker behoorlijk rock ‘n roll.

Koele nachten in de vallei

Martinborough, de regio waar de Grava-wijngaarden zijn gevestigd, bevindt zich in een brede vallei die aan de ene kant begrensd wordt door de Rimukata-bergen, aan de andere kant door de Wairarapa-heuvels. Die dijken de zeewinden sterk in. Maar het is vooral de wonderlijke herfst – tussen februari en april – die voor het cool climate effect zorgt: de dagen zijn dan warm en zonnig, de nachten koel. Op die manier wordt het rijpingsproces van de druiven vertraagd, wat ze levendig en zurig houdt. Bijkomende karaktertroef: de poreuze grindbodem, die zorgt dat de dorstige ranken hun energie in de druiven stoppen en niet zozeer in het gebladerte.

Het hele wijnverhaal spreekt me aan: het is een wetenschappelijk proces waar iets moois uit komt, er is de rijke geschiedenis, en je kan veel reizen en andere wijnmakers ontmoeten.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik ben wild van wetenschap. Daarom studeerde ik oenologie, omdat wijn maken nu eenmaal een wetenschappelijk proces is. Met een boeiende uitkomst!

Al zijn hele leven lang is Alistair Gardner in de ban van wetenschap en horticultuur – wat wil je, met zo’n familienaam. In wijn maken komt dat allemaal samen. Alistair gebruikt traditionele en moderne technieken bij het proces. In de wijngaard wordt in elk geval zo weinig mogelijk ingegrepen, op een sproeibeurt met sulfiet na. 

Tussen midden en eind maart wordt er – volledig manueel – geoogst, waarbij de volledige trossen in boxen van 300 kilogram terechtkomen en naar de acht kilometer verder liggende wijnmakerij gebracht worden. De gecrushte druiven fermenteren eerst 14 à 18 dagen op vel, daarna verdwijnt het sap gedurende 10 à 11 maanden in vaten van Franse eik. Op die manier behouden ze hun elegantie maximaal. 

What's in a name?

De naam van het domein (‘Grava’) is Spaans en betekent ‘grind’. Dit verwijst uiteraard naar de bodemsamenstelling van het domein, die gedomineerd wordt door grind. Maar het is ook een knipoog naar Spanje zelf, waar Alistair een grote liefde voor koestert en waar hij jarenlang verbleef om wijn te maken. 

Een echt familiebedrijf

Alistair vormt het gezicht van en de filosofie achter Grava. Maar hij wordt bijgestaan door heel wat familie. Of beter: familie van zijn vrouw Karla Falloon. Haar broer Julyan en schoonzus Nichola werken mee, net als hun ouders Joy en Richard Falloon. En dan is er nog de mascotte van het domein: Pepe, een kruising tussen een labrador en een Nieuw-Zeelandse Huntaway, die graag in de wijngaard rondloopt.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.