Een eigen biotoop
Omdat wijnranken pas op hun best zijn rond hun twintigste levensjaar, moet ook de bodem het zo lang uitzingen. We streven daarom een minimale verstoring van het ecosysteem na door de grond minimaal te schoffelen, door enkel natuurlijk te bemesten, en door te streven naar zo gesloten mogelijke kringlopen. De natuur mag bij ons gewoon haar ding doen.
We zijn geen “hobby-wijngaard”, maar een uitdagende onderneming waar we sterk in geloven. We starten met een relatief beperkt wijngaard areaal, doen zo veel kennis op, kunnen onze visie op wijn-maken marineren met onze ervaringen, en kijken er naar uit om van onze wijngaard, wijnen en gebouwen een waar succesverhaal te maken.
De natuur doet haar ding
Omdat wijnranken pas op hun best zijn rond hun twintigste levensjaar, moet ook de bodem het zo lang uitzingen. We streven daarom een minimale verstoring van het ecosysteem na door de grond minimaal te schoffelen, door enkel natuurlijk te bemesten, en door te streven naar zo gesloten mogelijke kringlopen. De natuur mag bij ons gewoon haar ding doen.
Om ziektes te voorkomen werken we vooral preventief via natuurlijke beschermingsmiddelen. Alleen wanneer een hardnekkige plaag de kwaliteit van de oogst dreigt aan te tasten, grijpen we in. We kiezen zo veel mogelijk voor handmatige bewerking van de wijngaard. We gaan nauwkeurig te werk, springen voorzichtig om met de ranken en passen onze werkwijze aan aan de individuele groeiomstandigheden. Elke wijnstok wordt apart verzorgd.
Water is goud waard
Water is een kostbaar goed. Omdat er veel water komt kijken bij het maken van wijn, gaan we heel spaarzaam om met deze grondstof. We vangen al het water op en waar mogelijk halen we energie uit ons afvalwater via de omzetting van alcohol en suikers in biobrandstof. De rest van het afvalwater laten we door microflora vergisten om het zo zuiver mogelijk terug te geven aan de natuur.
Ecologische meerwaarde
Snoeigroen, snoeihout, persresten en ander bio-afval composteren we om de kringloop zoveel mogelijk te sluiten en de stikstofbalans te behouden. Dankzij groenbemesting via kruiden en planten, beperken we de nood aan bemesting en zorgen we voor een gezonde bodem.
Bij de keuze van onze hagen, bijvoorbeeld rond de paardenpiste, zoeken we naar het juiste evenwicht met de omgeving en naar een ecologische meerwaarde, zoals de aantrekking van insecten.
Ook tijdens het wijn maken zelf willen we zo dicht mogelijk bij de natuur en haar originele aroma’s blijven. Bij ons vind je geen standaard supermarktwijnen die altijd ongeveer hetzelfde smaken. Wij staan achter het principe om de natuur en het proces te laten spreken, en de smaak en geur niet te beïnvloeden. Door zo min mogelijk in te grijpen, zal de eigenheid of het terroir van de wijn veel beter tot zijn recht komen. Variaties tussen jaargangen en cuvées zijn het logische gevolg van deze aanpak, maar dat maakt de wijnstiel net zo fascinerend! De kwaliteit van onze terroirwijnen is voor ons het beste bewijs van deze filosofie.