Cascina di Mela fluweelzacht en erg verfijnd
Domain Image

Cascina di Mela

Italië | Piemonte
location image
Plaats 44°48'49" N 7°57'27" E
height icon
Hoogte 310m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Wanneer Mario Pelassa besloot zijn hart te volgen en wijn te maken, kocht hij met zijn vrouw enkele wijngaarden ten noorden van Italië. Zes decennia later zetten zijn kleinkinderen het succesverhaal van Cascina Di Mela met de grootste passie verder.
Tussen Alba en Asti

In het mooie Montà d'Alba in het Roero-gebied, in het befaamde Piemonte, vinden we Cascina di Mela terug. Als we de kronkelige weggetjes tussen de Noord-Italiaanse heuvels trotseren, vinden we dit domein ruwweg terug tussen Alba en Asti, twee gevierde stadjes als het op wijn aankomt. Het is de thuisbasis van alombekende druif Nebbiolo, en ook bij Cascina di Mela is het dé druif voor hun betere wijnen. De bodem van de regio is er immers helemaal voor gemaakt, daarom besloot wijnmakersfamilie Pelassa om hier ook op te focoussen in hun wijnproductie. Samen met Barbera en Arneis, beide ook twee erg typerende druivenrassen.

Strenge selectie

De pluk verloopt bij Cascina di Mela louter met de hand. Alleen de beste druiven geraken door de strenge selectie van de plukkers, om de kwaliteit steevast hoog te kunnen houden. Na het oogsten worden de druiven met een uitzonderlijke zorgvuldigheid geperst. Hierdoor halen de fijne, delicate aroma's het van de ruwe, groene toetsen. Dit merk je in het eindresultaat: de wijnen zijn fluweelzacht en erg verfijnd.

Het minutieuze werk en alle investeringen in de wijnmakerij verbeteren de kwaliteit van onze druiven en helpen ons ons hoofddoel te bereiken: het produceren van wijnen met een volledige correspondentie wijn-wijngaard-terroir.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Nu ligt de focus op de teelt van de drie druivenrassen die perfect zijn voor de typische bodem van het gebied: Arneis, Nebbiolo en Barbera.

Wanneer het fruit in de kelder terechtkomt, start de fermentatie onder strikt gecontroleerde temperaturen. Zo ontstaat er een perfecte balans tussen tannines en aroma's. 

De rode wijnen van Cascina di Mela ondergaan bovendien malolactische fermentatie. Dit is het proces waarbij bepaalde zuren omgezet worden naar een zachtere, rondere variant. Dit heeft als gevolg dat de wijn een delicaat mondgevoel krijgt, met minder strenge zuren.

Het eindresultaat is een mooi gebalanceerde wijn met een fijn zuurtje en tannines die de aroma's niet omverblazen. Deze balans zorgt er bijkomend voor dat de wijn nog enkele jaren kan rijpen, en kan winnen aan complexiteit. Win-win.

What's in a name

Piemonte staat voor 'aan de voet van de berg', en dit beschrijft de regio perfect. Het gebied wordt afgeschermd van allerlei klimatologische invloeden door langs de ene kant de Alpen, en langs de andere kant de Appenijnen. Zo krijgen kille noorderwinden en overvloedige regenval geen kans, waardoor de druiven mooi rijpen en ziektes weinig kans op slagen hebben.

In de prijzen

Met de ouders van Daniele en Davide aan het roer, viel Cascina di Mela meermaals in de prijzen. Zo werden de wijnen veelvuldig in de Gambero Rosso vernoemd, een prestigieus Italiaans tijdschrift voor eten en wijn, maar ook Decanter en Robert Parker passeerden met trots de revue. De jonge garde is dan ook vastberaden om dit niveau vast te houden.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.