Le Pianelle Een droom die werkelijkheid wordt
Domain Image

Le Pianelle

Italië | Alto Piemonte | Bramaterra
location image
Plaats 45°35'44" N 8°15'11" E
height icon
Hoogte 300m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Le Pianelle is een samenwerking tussen Dieter Heuskel en Peter Dipoli (de eigenaren), Cristiano Garella, een uitstekende jonge lokale wijnmaker en Andrea Zanetta, één van de beste wijnbouwers in het gebied. Ze legden met 50 aaneensluitende percelen een puzzel van 5 hectare grond en maken er een gereputeerde Bramaterra DOC rood met Nebbiolo aan de basis.
Uitdrukking van het terroir

Begin vorige eeuw vond je dé Nebbiolo-wijn om u tegen te zeggen in Alto Piemonte, 150 km noordelijker dan het vandaag veel bekendere Barolo. En ze ligt er nog altijd - zij het verkommerd - op 5 hectare na: het domein Le Pianelle. Daar wil Dieter Heuskel met zijn kompanen het exquise verleden overdoen. Terwijl het Monte Rosa-massief, de op één na hoogste Alpijnse bergengroep, koude over de wijngaard ademt.

De durf om op te boksen tegen de grote commerciële kleppers vinden we getuigen van karakter. De wijn die ze maken bij Le Pianelle straalt dat ook uit. Na bijna 15 jaar investeren en groeien komt klasse naar boven met hun rode DOC Bramaterra, elegant, gestructureerd en een levendige mineraliteit, waar Nebbiolo de hoofdtoon vormt, aangevuld met Croatina en Vespolina. Relatief onbekend maar daarom zeker niet minder interessant!

Aan de voet van de Alpen

De wijngaarden van Le Pianelle zijn te vinden in Brusnengo en Roasio, zo’n 70 km ten noordoosten van Turijn. De heuvels zetten hier bescheiden aan (200-600m), maar de indrukwekkende Monta Rosa is een echt bergkam en niet ver weg. Het gebied heeft met reden een rijke historiek in wijnbouw: ondergrond met zanderig porfier en grind, en hellingen zijn ideaal, met verkoelende invloeden van de Alpen.

Ondanks hun gloriejaren van vermaarde Nebbiolo-wijnen begin vorige eeuw, liggen de nog resterende wijngaarden in de regio er verouderd en verwaarloosd bij. Bij Le Pianelle zagen ze één en al potentieel en goesting om het terroir nieuw leven in te blazen.

Ik wil niet de oude wijnstokken hergebruiken want dat lukt niet meer na 80 jaar verwaarlozing. Maar die oude wijngaarden hebben de juiste grond en ligging op hellingen naar de alpen, om het succesverhaal van ooit opnieuw te schrijven.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Begin vorige eeuw lagen hier 40.000 hectare sublieme Nebbiolo-wijngaarden. Van de resterende 1.000 hebben wij nu 5 hectare in gebruik, met nieuwe druivenstokken.

Cristiano Garella is wijnbouwer bij Le Pianelle en hij maakt al sinds zijn 14de wijn. Zijn motto? Puur natuur. Natuurlijke gisten, geen filtering of klaring en uiteraard het strikte minium aan interventies of synthetische middelen.

Alle druiven worden stuk voor stuk in meerdere doorgangen geplukt. En om het meeste uit de Nebbiolo te halen, volgt er een lange maceratie met volop schilcontact, in traditionele open foeders van Franse eik: één tot anderhalve maand lang.

En in de koele Alpen-regio Alto Piemonte, laat Cristiano de malolactische fermentatie pas in de lente op gang komen, zodra de temperatuur toeneemt. Na de fermentatie rijpt de wijn nog in grote vaten van – deze keer Sloveens – hout.

De DOC Bramaterra van Le Pianelle verblijven er zelfs tot achttien maanden lang. Van rijpen gesproken.

Aan hemelwater geen gebrek

Het gebied waar Dieter Heuskel zijn wijndomein Le Pianelle uitbouwt is best wel regenachtig. Onderweg naar de Alpen slepen de wolken over de wijngaarden en verliezen er hun water. Gevolg? In Alto Piemonte vangen de Nebbiolo-druiven tweemaal zoveel regen als die in Barolo.

De grond bestaat er uit, aan de ene kant, marine-zand en, aan de andere kant, vulkanisch zand met rode porfier (bijzonder mineraal). Daardoor is de bodem tegelijk licht en waterdoorlatend. Een troef in zo’n regenachtig gebied. Droogteproblemen of wateroverlast in Le Pianelle? Nooit van gehoord. Wal kan het er in de winter bar koud zijn, maar in de zomer is het meer dan warm genoeg om de druiven tot mooie rijpheid te laten komen.

Nieuwe stokken in een oude wijngaard

Na de aankoop van de 50 percelen bestond het eerste noeste werk vooral uit het verwijderen van de overwoekerende bomen en struiken. En het verwijderen van de (te) oude wijnstokken van meer dan 80 jaar. Het vergt bovendien jaren van forse inspanningen en ingrijpende grondbewerking tot de nieuwe Nebbiolo-stokken voldoende diep kunnen wortelen, op zoek naar water en voedsel. Bovendien is de grond in Alto Piemonte zuurder (pH-waarde van ca. 4,5) dan in Barolo- en Barbarescogebied. Dat maakt de zuren in de wijn opmerkelijk frisser.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.