Domaine de la Métairie d'Alon Grote wijnen uit de Haute Vallée van de Languedoc
Domain Image

Domaine de la Métairie d'Alon

Frankrijk | Pays d'Oc
location image
Plaats 43°01'03" N 2°12'37" E
height icon
Hoogte 360m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Cool climate uit het zuiden van Frankrijk? Jawel! Daar zorgen de Pyreneëen voor. Chardonnay en Pinot Noir, gemaakt door iemand die in Bourgogne opgroeide en dus perfect weet hoe hij die rassen moet bewerken. Kleine productie, maar uitstekende prijs/kwaliteit.
Cool climate in het Zuiden

Domaine de la Métairie d'Alon is een landgoed met 25 hectare grond, verdeeld over 11 wijngaarden. Het is gelegen op ongeveer 110 kilometer van de Spaanse grens, nabij Limoux. Allesbehalve cool climate dus, en toch slaagt men erin wijnen met de grootste finesse te maken. De betere wijngaarden zijn immers vrij hoog gelegen, waardoor er een iets koeler klimaat ontstaat en de aciditeit in de druiven gestaag in balans blijft. Sommige percelen zijn zelfs noordelijk gericht, waardoor een overdaad aan zon geen risico vormt voor de delicate Pinot Noir. Kijk zeker uit voor de Single Vineyard 'La Métairie', de meest Bourgondische van alle percelen.

Minutieus wijnmaken

Catherine en Laurent passen bij het maken van hun wijnen de meest minutieuze technieken toe. Zo wordt er bij het persen soms de eerste en laatste persing verwijderd, en behouden ze zo enkel het beste sap voor de wijn. Dit is een techniek die typisch is voor de Champagnestreek. De wijnen die rijpen op vat worden per vat periodiek geproefd, om per vat te bekijken of er malolactische fermentatie wordt toegepast of niet.

We zijn jarenlang op zoek geweest naar een uitzonderlijk terroir in Zuid-Frankrijk waar we van onze favoriete druiven, Pinot Noir en Chardonnay, grootse wijnen konden maken. In de bergachtige streek rond Magrie vonden we de ideale terroir én climatologische omstandigheden.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
We beheren elk perceel wijngaard afzonderlijk volgens de specifieke noden hiervan.

Elk perceel en elke wijngaard wordt afzonderlijk beheerd door de wijnmakers bij Domaine de la Métairie d'Alon. Afhankelijk van de karakteristieken van de bodem, de ligging van de wijngaarden, en natuurlijk de wijn die men wil maken, worden weloverwogen keuzes gemaakt.

Zodra de tijd rijp is om te oogsten, plukt men handmatig afzonderlijke druiven of volledige trossen voor fermentatie. Temperaturen tijdens deze fermentatie worden steevast laag gehouden, om de delicate aroma's van de druiven te behouden. Soms wordt schilcontact gestimuleerd door bâttonage, of het roeren van de schillen door het sap.

Voor de rijping wordt de afweging gemaakt tussen verschillende soorten nieuwe en gebruikte houten vaten of een combinatie hiervan, meestal van Bourgondische origine.

Vroege pluk

Doordat er een warm klimaat heerst in het Zuiden van Frankrijk, is het risico op overrijpe druiven groter. Dit is iets wat bij Pinot Noir absoluut vermeden dient te worden, en daarom kiest men ervoor deze druivensoort enkele weken vroeger te plukken. Zo blijven het suikergehalte, de aciditeit en de typische Pinot-aroma's perfect in balans.

Typisch Bourgondisch

Alhoewel Chardonnay een druif is die op zowat alle plaatsen geteeld kan worden, zijn zowel Pinot Noir als Chardonnay typisch Bourgondische druiven. De Bourgogne geniet wereldroem met zijn cuvées van beide druivensoorten, dankzij de oerklassieke technieken, en de ideale bodem en climatologische omstandigheden.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.