Domaine de Bel Air 13 generaties kwaliteit
Domain Image

Domaine de Bel Air

Frankrijk | Loire | Pouilly-Fumé
location image
Plaats 47°17'00" N 2°57'22" E
height icon
Hoogte 200m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Domaine de Bel Air is een familiebedrijf om u tegen te zeggen. Ze staan elke dag vol overgave in de wijngaard en dragen de grootste zorg voor hun terroir. Alleen zo kunnen ze de beste kwaliteit bereiken waar ze elk jaar naar streven. Een erg mooi voorbeeld van uitstekende Pouilly-Fumé wijnen.
Gemaakt voor Sauvignon

Bij Domaine de Bel Air ligt de focus op Sauvignon Blanc, lokaal ook Blanc Fumé genoemd, meer precies om de Appellation Pouilly-Fumé Contrôlée te produceren. Er is 15 hectare aangeplant, waarin wijnmakers Katia en Cedric Mauroy dagelijks werken zodat ze een strenge controle van de druiven en hun ontwikkeling aan de dag kunnen leggen. Er is immers 1 rode draad in het eeuwenoude wijnhuis: kwaliteit.

Sauvignon is perfect afgestemd op het plaatselijke klimaat. Koude winters en warme zomers worden getemperd door de aanwezigheid van de Loire-rivier. De wijngaarden zijn zuid- of zuidoostelijk gericht op de hellingen van Saint Andelain, het hoogste punt van het gebied. 

Rijke bodem

De wijngaarden van het domein hebben verschillende bodems als ondergrond. Een heel typerende terroir aan de streek hier is de 'Kimmeridgian Limestone'. Een combinatie van kalksteen en klei onder andere ontstaan uit eeuwenoude versteende weekdieren zoals oesters. Het zorgt voor een tragere groei van de wijnstokken maar de resulterende wijnen zijn delicaat met een enorm bewaarpotentieel.

Wat de voorbije generaties het meest aan ons hebben doorgegeven, is de liefde voor ons land en het vak. Dankzij hen kennen we onze wijngaard en hun historische achtergrond goed, waardoor we het allerbeste van het terroir van Pouilly kunnen respecteren en benutten.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
We werken dagelijks in onze wijngaarden. Van het snoeien tot de oogst hebben we ons belangrijkste doel voor ogen: kwaliteit.

Om tot een optimaal eindresultaat te komen, wordt elke stap van oogst tot botteling meticuleus uitgestippeld. Allereerst worden de rijpende druiven dagelijks gecontroleerd op aciditeit, suikers en aroma's, om de best mogelijke datum voor de oogst te prikken.

Op die dag wordt dan ook het beste tijdstip uitgekozen en worden de druiven zo snel mogelijk naar de kelder gebracht, om oxidatie te voorkomen.

De druiven worden geperst in een pneumatische pers, om de delicate aroma's van de druiven te waarborgen.

Na de fermentatie blijft de wijn nog 3 à 4 maanden in contact met de gisten, om bepaalde subtiele tertiaire aroma's te verkrijgen die hand in hand gaan met de stijl van Pouilly-Fumé. 

What's in a name

De term Pouilly-Fumé komt niet zomaar van de appellatie. Het verwijst enerzijds naar de Sauvignon Blanc druiven, die een grijze waas op de trossen krijgen bij het rijpen, alsof ze gerookt zijn. Anderzijds vertelt het iets over het onmiskenbare, typische fumet aroma van de wijnen. Het wereldberoemde vuursteenaroma is iets wat we steeds terugvinden in de betere domeinen. 

Voor ieder wat wils

In het domein worden 3 cuvées gemaakt onder de Appellation Pouilly-Fumé Contrôlée. Hun klassieke cuvée, 'Domaine de Bel Air', is een blend van druiven van verschillende wijngaarden en bodems. Cuvée des Acoins en Cuvée Riquette zijn dan weer een weergave van specifieke bodemtypes. Hiernaast produceert het huis ook Pouilly-sur-Loire: een lichtere variant van de Pouilly-Fumés.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.