Jacky Blot Domaine de la Taille aux Loups 100 miljoen jaar voorgeschiedenis
Domain Image

Jacky Blot Domaine de la Taille aux Loups

Frankrijk | Loire | Montlouis-sur-Loire
Plaats "47°23'26"" N 0°52'59"" E"
Hoogte 85 - 90
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Jacky Blot is een cultfiguur wiens wijnen altijd uitverkocht zijn. Je kan ze niet zomaar verdelen, je moet ze verdienen. Hij weet hoe zijn wijnen moet verkopen – zij het op een chaotische manier. Professioneel, maar met een hoek af. Net wat Vinetiq zoekt!
100 miljoen jaar voorgeschiedenis

Jacky Blot is van bescheiden afkomst: zijn ouders, die het niet breed hadden, woonden in de buurt van het platteland. Hierdoor was Jacky vanaf zijn jeugd natuurlijke producten van de boerderij gewend. Toen hij ruim 15 jaar geleden zijn eerste wijndomein kocht in Montlouis, was het logisch dat hij die natuurlijke manier van produceren zou voortzetten. Maar zonder dat hij zich bekeerde tot wat hij de ‘natuurwijnkerk’ noemt: een beetje ingrijpen in het proces moet kunnen.

Jacky Blot is een cultfiguur die leeft voor zijn wijnen. Je moet dan ook het voorrecht verdienen om ze te mogen verdelen. Zo moést Vinetiq op bezoek komen op zijn domein om er te proeven. Jacky weet dus hoe zijn wijnen moet verkopen – zij het op een chaotische manier. Professioneel met een hoek af: net wat Vinetiq zoekt! 

Drie factoren, één microklimaat

De wijngaard geniet van een uniek microklimaat, gecreëerd door drie bepalende factoren: de ligging in het Noorden, die voor koelere temperaturen zorgt dan in de zuidelijker regio’s; de rivier de Loire, die de zonnewarmte langer vasthoudt en dus de winters aangenamer maakt; ten slotte de Atlantische Oceaan, die voor zachte, constante temperaturen zorgt. En als het dan eens vriest, vormt het bos van Amboise voor bescherming tegen vorst. De herfst is bovendien erg zonnig, zodat de druiven in ideale omstandigheden kunnen rijpen. En dat ook nog eens op een bodem met een geschiedenis die tot 100 miljoen jaar teruggaat.

Een fantastische plaats. Een unieke omgeving. Een rijke geschiedenis. Een gigantische grot in de nabijgelegen rots. Mijn gekste droom is hier overtroffen …

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Geen onnodige ingrepen en toevoegingen in het proces van wijnmaken. Maar in het taboe op sulfiet ga ik niet mee. Echte natuurwijn bestaat niet.

Hoewel de natuur vrij spel heeft in de wijngaard van Domaine de la Taille aux Loups, betekent dit uiteraard niet dat Jacky Blot op zijn lauweren rust. Meer nog, zelfs voor hij wijn begon te verbouwen, zette hij zichzelf aan het werk, door grondig te bestuderen welke invloed de leeftijd van de wijnstok en de samenstelling van het terroir had op het rijpingsproces. Bijgevolg wordt ook in verschillende fases geoogst, in functie van de rijpheid. 

Heel bijzonder (voor deze kant van de Loire) is dat Jacky zijn wijnen laat gisten op eikenhouten vaten. In verschillende formaten bovendien: barriques voor de edelste wijnen, verder 500-litervaten en ten slotte grote foeders voor de meer eenvoudige wijnen. Om houtaroma’s maximaal te vermijden, vernieuwt hij jaarlijks slechts één op tien vaten.

The 'tri' of life

Het toezien op de juiste rijpheid is voor Jacky Blot cruciaal. Bij de oogst wordt van elke tros elke druif gecontroleerd. Wanneer er zich nog onrijpe druiven in bevinden, blijft de tros hangen tot een volgende oogstronde, die enkele dagen of zelfs weken later kan plaatsvinden. Een uniek proces, dat in de Loirestreek ‘tri’ wordt genoemd en heel toepasselijk is bij de Chenin Blanc-druif. Wijn maken vergt hier met andere woorden vaak engelengeduld. 

Van Prudhomme naar Blot

De 7 hectare die Jacky Blot aankocht, behoorden toe aan ene Christian Prudhomme. Die had een fraaie wijnreputatie, aangezien hij had gewerkt voor de prestigieuze domeinen Mouton-Rothschild en Opus One in Napa Valley. Zijn bedoeling was om zelf wijn van topkwaliteit te gaan produceren. Helaas bleek hij dit financieel niet te kunnen bolwerken, waardoor hij het domein moest verkopen. Jacky Blot kwam op het juiste moment in de picture en zette de wijngaard op de kaart als één van de beste van Montlouis en Vouvray.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.