Jacky Blot Domaine de la Butte Beschermd door het bos
Domain Image

Jacky Blot Domaine de la Butte

Frankrijk | Loire | Bourgeuil
Plaats "47°17'52"" N 0°10'16"" E"
Hoogte 70-100
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Jacky Blot is een cultfiguur wiens wijnen altijd uitverkocht zijn. Je kan ze niet zomaar verdelen, je moet ze verdienen. Hij weet hoe zijn wijnen moet verkopen – zij het op een chaotische manier. Professioneel, maar met een hoek af. Net wat Vinetiq zoekt!
Wijnen uit de ijstijd

Jacky Blot is van bescheiden afkomst: zijn ouders, die het niet breed hadden, woonden in de buurt van het platteland. Hierdoor was Jacky vanaf zijn jeugd natuurlijke producten van de boerderij gewend. Toen hij ruim 15 jaar geleden zijn eerste wijndomein kocht in Montlouis, was het logisch dat hij die natuurlijke manier van produceren zou voortzetten. Maar zonder dat hij zich bekeerde tot wat hij de ‘natuurwijnkerk’ noemt: een beetje ingrijpen in het proces moet kunnen.

Jacky Blot is een cultfiguur die leeft voor zijn wijnen. Je moet dan ook het voorrecht verdienen om ze te mogen verdelen. Zo moést Vinetiq op bezoek komen op zijn domein om er te proeven. Jacky weet dus hoe zijn wijnen moet verkopen – zij het op een chaotische manier. Professioneel met een hoek af: net wat Vinetiq zoekt! 

Beschermd door het bos

Bourgeuil, waar zich Domaine de la Butte bevindt, maakt deel uit van de Loirestreek. Dit is zowat de noordelijkste wijnregio van Frankrijk, wat het op zich al een koeler klimaat geeft. De rivier zorgt er echter voor dat de zonnewarmte wordt vastgehouden, waardoor het nooit helemaal écht koud wordt. Domaine de la Butte heeft het bijkomend voordeel dat het grenst aan een bos, dat de wijngaard beschermd tegen vrieskou. Kortom, de ideale omstandigheden voor de druiven om langzaam te rijpen en hun jeugdige frisheid maximaal te bewaren. Frisse, levendige, jong te drinken wijnen zijn het resultaat.

Een fantastische plaats. Een unieke omgeving. Een rijke geschiedenis. Een gigantische grot in de nabijgelegen rots. Mijn gekste droom is hier overtroffen …

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wijn moet zo goed mogelijk het terroir vertalen. Maar dat betekent niet dat ik de natuur vrij spel geef. Want de natuur kàn geen wijn produceren.

De druiven van Domaine de la Butte rijpen op terrassen uit de ijstijd, waarvan de grond bestaat uit zanderig grind en kalksteenkorrels. Die grond wordt alleen maar organisch bemest en onkruid wordt verwijderd met ploegen, géén herbiciden. Eenmaal rijp, worden de druiven manueel geoogst (met enorm veel aandacht voor de juiste rijpingsgraad van het fruit), waarna het merendeel van het sap fermenteert in houten vaten van 70 hectoliter.

In een volledig organisch proces gelooft Jacky echter niet: toevoeging van sulfiet moet kunnen, en is soms zelfs een noodzaak om het karakter van de druivenrassen en de eigenschappen van het terroir te onderstrepen. Maar in de wijngaard zelf krijgen de wijnstokken vrij spel. 

Een bescheiden start

In 1988 besloot Jacky Blot, na jarenlange zelfstudie, zelf wijn te gaan verbouwen. Dat begon heel bescheiden, met amper 7 hectare in het gerenommeerde Montlouis. Hier experimenteerde hij naar hartenlust te experimenteren met witte druivenvariëteiten. Vandaag beschikt hij over 60 hectaren en heeft hij zich ook tot de rode wijnen bekeerd.

Kleine oogsten, grote kwaliteit

Het wijndomein van Domain de la Butte heeft een toegestane opbrengst van 55 hectoliter per hectare om aan de Appellation d'origine Contrôlée van Bourgeuil te voldoen. Maar omdat het kwaliteitsstreven van Jacky Blot zo groot is, legt hij zichzelf een maximumopbrengst van 40 hectoliter op. In de meeste oogsten wordt zelfs dat rendement niet gehaald. Zo bedroeg het in 2003 ‘amper’ 25 hectoliter, in 2008 zelfs 17. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.