Domaine Amélie & Charles Sparr Het liefdeskind van twee wijnhuizen
Domain Image

Sparr

Frankrijk | Elzas
location image
Plaats 48°09'52" N 7°17'49" E
height icon
Hoogte 250 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Dit nieuwe domein steunt op eeuwenlange ervaring – je wéét dat hier mooie dingen gaan uitkomen. Daarom besloot Vinetiq om in dit verhaal mee te gaan, om als eerste het fraaie resultaat naar de mensen te kunnen brengen.
Het liefdeskind van twee wijnhuizen

Domaine Amélie & Charles Sparr werd pas enkele jaren geleden opgericht, maar heeft toch de luxe van eeuwenlange ervaring: Charles stamt uit een geslacht van wijnbouwers dat teruggaat tot 1634, terwijl Amélie Buecher zich al sinds 1997 bezighoudt met biodynamisch wijn maken. Domaine Amélie & Charles Sparr, dat met een huwelijk én baby werd bezegeld, heeft met andere woorden een gerijpt verleden, een frisse toekomst en hopelijk een lange afdronk.

Dit domein steunt op eeuwenlange ervaring, dan wéét je dat er mooie dingen gaan uitkomen. Daarom besloot Vinetiq om in dit verhaal mee te gaan, om als eerste het fraaie resultaat naar de mensen te kunnen brengen. Het kan met Amélie & Charles Sparr in de Elzas ook niet misgaan: die regio vormt een lappendeken van ondergronden en terroirs.

Droge regio, sappige wijnen

De Elzas is de droogste regio van Frankrijk, vooral omdat de Vogezen vochtige invloeden van de Atlantische Oceaan helemaal afblokken. Dat zorgt ervoor dat de druiven heel mooi en rustig kunnen rijpen. En omdat de nachten er koud zijn, kunnen die druiven de krokante zuurheid heel mooi vasthouden. Het blijft door de droogte een uitdaging om elk jaar gezonde druiven te oogsten, maar als het lukt, is het resultaat fantastisch.

Ik ben de twaalfde generatie wijnmaker in onze familie. Mijn dochter kan de dertiende worden, maar ik ga haar zeker niet pushen om mij op te volgen. Passie moet altijd de motor zijn.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik hou van de natuur: ik moet elke dag minstens een halve dag buiten zijn of ik word depressief. Ik ben dan ook heel close met mijn wijngaard.

Druiven kweken gebeurt volledig biodynamisch: sproeien gebeurt alleen met organische sprays, om microbiologie en biodiversiteit in de wijngaard te stimuleren. De druiven worden na de oogst in trossen geperst, dus inclusief takken en bladeren. Dat proces duurt maar liefst twaalf uur, omdat het sap daar baat bij heeft. Bij de fermentatie, in roestvrijstalen tanks, komt geen sulfiet te pas – alleen de gisten van de druiven zelf. 

Dit jaar vindt ook een experiment plaats: de Riesling mag rijpen in een 600-litervat van Oostenrijkse eik.

Het karakter van de wijnen wordt bepaald door het gebruik van zo’n 200 oude Bourgondische eiken vaten waarin elk jaar een klein deel van de wijn fermenteert met speciale champagnegist. De resterende sappen rijpen op droesem in roestvrijstalen tanks – de zogenaamde malolactische gisting, die de wijnen zachter maakt. De tweede fermentatie gebeurt in de fles gedurende 6 à 12 weken, door toevoeging van een liqueur van wijn, suiker en gist. 

Oogsten met paard

De oogst in de wijngaarden van Amélie & Charles gebeurt, volgens de biodynamische filosofie, volledig manueel. Maar op hun beste domeinen – waar de cuvées hun oorsprong vinden – krijgen ze bijzondere hulp van … paarden. Die trekken de sleepwagen waar de druiven op verzameld worden, zodat een tractor dat niet moet doen. Een dure techniek, maar ook een functionele. Want een paard bruskeert de bodem minder dan een tractor.

Awards

De Riesling van Amélie & Charles Sparr – de Grand Cru Schoenenbourg – werd in september 2016 door het befaamde magazine Decanter uitgeroepen tot de beste Riesling ter wereld. De bekroning kwam in de vorm van een platina medaille en een score van 95 op 100. Het verslag van de jury sprak onder meer over ‘briljante harmonie in de mond’, ‘levendige mineraliteit’ en ‘perfecte balans’. Ook wereldbekende wijnrecensenten Jancis Robinson en James Suckling bezorgden verschillende wijnen van het domein prachtige scores. De moeite waard dus!

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.