Vignoble Pellerin Een verborgen parel
Domain Image

Vignoble Pellerin

Frankrijk | Bugey
location image
Plaats 45°53"04" N 5°20'34" E
height icon
Hoogte 220m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Op een boogscheut van Lyon vinden we het kleinschalige Vignoble Pellerin terug. Jean-Christophe plantte er in 2000 de eerste wijnstok van het volledig biodynamische domein, en bundelde 20 jaar later zijn krachten met zonen Lucien en Baptiste. Het domein is er een van jarenlange familiegeschiedenis, en wijn werd voor elke telg met de paplepel meegegeven. Een familiebedrijf van de bovenste plank, met heerlijke oerfranse wijnen.
Bugey: een verborgen parel

Op een bescheiden 6,3 hectare grond, teelt men bij Vignoble Pellerin maar liefst 14 verschillende druivenrassen in de Franse stadjes Saint-Sorlin-en-Bugey en Lagnieu. De wijngaarden zijn gelegen in de Bugey regio, een gebied dat nog steeds te vaak over het hoofd gezien wordt wat wijn betreft. De kleine appellatie blijft nog voor vele wijnliefhebbers onder de radar, ondanks er erg fijne wijnen te vinden zijn in zowel wit, rood als bubbels.

Vader en zoons Pellerin werken er al sinds jaar en dag tussen de weelderige wijnranken. Ze zijn reeds ondergedompeld in de wijnwereld van jongsafaan en zetten met liefde en passie het werk verder van de gehele familie. Ze voelen zich gezegend om alle dagen met zo'n fantastisch product te mogen werken.

Lappendeken

De wijngaarden van vader en zoons Pellerin gedijen in de frisse lucht van het nabije Jura-gebergte, op een lappendeken aan terroirs. Het varieert van kleibodems en kalksteen tot glaciofluviale afzettingen als grind en zand. Dit zorgt ervoor dat er heel veel mogelijkheden zijn in het wijn maken, wat een leuke complexiteit en variatie biedt. Elk type grond heeft bovendien zijn voordelen, maar er komen ook heel wat uitdagingen bij kijken die de wijnmakers op de best mogelijke manier aanpakken.

Door een bepaalde visie toe te passen en door te werken met onder andere natuurlijke vinificatie, kunnen we wijnen maken die hun terroir weerspiegelen zonder menselijke interventie.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt op traditionele wijze en met respect voor de natuur gewerkt.

Na de wijnranken volledig biologisch én biodynamisch te onderhouden, wordt na de pluk de fermentatie steevast natuurlijk opgestart, louter door middel van de natuurlijk aanwezige gisten. Dit is het geval bij elke wijn van de maar liefst 14 verschillende exemplaren.

Tijdens het volledige verdere verloop van de vinificatie is er bovendien geen interventie van de wijnmaker, om een zo puur mogelijk product te creëeren.

Wanneer de wijn gemaakt is, rusten sommige cuvées nog maximaal 6 maanden op eiken vaten, om ze iets meer structuur te bieden. Sommige witte varianten genieten een periode sur lie, om ze een romig, brioche-achtig karakter te geven.

Interessante invloeden

Bugey grenst in het westen aan de Beaujolais, in het oosten aan de Savoie, in het noorden aan de Jura en de Bourgogne, en in het zuiden aan de Rhône. Het leent druiven en invloeden van elk van deze regio's, maar maakt toch wijnen die een enorm eigen, typerend karakter hebben zoals alleen Bugey dat kan.

Helemaal bio

Vignoble Pellerin kreeg al 10 jaar geleden het officiële label van Demeter, dat aantoont dat het domein volledig biodynamisch te werk gaat. Demeter is een internationale vereniging met een eigen keurmerk voor biodynamische landbouw. Het is genoemd naar godin Demeter uit de Griekse oudheid: de godin van groei en vruchtbaarheid. Om erkend te worden, worden er strenge controles uitgevoerd.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.