Le Nid Wijn uit een warm nest
Domain Image

Le Nid

Frankrijk | Beaujolais | Moulin-à-Vent
location image
Plaats 46°12'14" N 4°43'30" E
height icon
Hoogte 250 m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Beaujolais gaat richting intermediate climate, maar wordt nog als cool climate beschouwd. We konden bovendien de prachtige Gamay Noir-druif niet laten liggen, net zo min als het verhaal: gezin zonder wijnverleden koopt wijngaard en valt meteen in de prijzen.
Wijn uit een warm nest

Moeder Natuur dicteert de wet in Le Nid: wijnmakers werken met wat ze geeft. Dat betekent dat elke oogst anders is en een unieke verwerkingswijze verdient. Voor elke oogst vertrekt de familie Lardet van het witte blad. Gelukkig gaf diezelfde Moeder Natuur een mooie voorsprong: een zandsteenbodem met fragmenten roze graniet en kostbaar mangaan.

Toch was dit een twijfelgeval voor Vinetiq: de Beaujolais-regio gaat al richting intermediate climate. Anderzijds konden we de prachtige Gamay Noir-druif niet laten liggen én beschouwen de Fransen de streek nog nét als cool climate. Le Nid vertelt bovendien een mooi verhaal: een gezin zonder wijngeschiedenis dat meteen in de prijzen valt. Ten slotte is Le Nid rock ‘n’ roll: wijn maken in Beaujolais volgens de Bourgonische methode is vrij ongezien.  

Cool climate in het zuiden

De Beaujolais-streek wordt ook wel eens de poort tot het Zuiden van Frankrijk genoemd. Maar toch wordt ze door de Fransen nog nét als cool climate beschouwd. Dat klinkt enigszins vreemd, aangezien de nabijgelegen Middellandse Zee voor warm en droog zomerweer zorgt. Maar anderzijds is de regio centraal genoeg gelegen om onder invloed te komen van koude-invloeden uit het noordoosten. Vorst in de lente is er bijvoorbeeld niet uitzonderlijk.

Ik had geen ervaring in wijnbouw: hij was kok in een restaurant. De kennis van wijnarrangementen die hij daar opdeed is echter van onschatbare waarde, omdat we zo wijnen kunnen maken die tegemoetkomen aan de (gastronomische) verwachtingen en van de klant.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De essentie van wijnmaken: overeenkomen met de natuur en werken met wat ze geeft. Dat betekent dat elke oogst zijn eigen verwerkingswijze verdient.

De bodem van de wijngaarden van Le Nid is samengesteld uit zandsteen, roze graniet en sporen van mangaan, waar de edele Beaujolais-druif Gamay Noir zich helemaal thuis voelt. De druiven worden rond eind augustus-begin september met de hand geplukt, na een groeiproces waarin biodiversiteit centraal staat.De cuvées La Rochelle en Rochegrés worden verrijkt op Bourgondische wijze: minstens tien maanden rijping in kleine Bourgondische eiken vaten – een héél atypische vinificatiemethode in de Beaujolais-streek. Maar op die manier kunnen de wijnen wel moeiteloos concurreren met hun Bourgondische neven. 

De Tradition wordt, na een eerste rijping van tien maanden in foudres, gemaakt volgens de macération carbonique, een moderne techniek waarbij de druiven vóór de hoofdgisting ongeplet in een vat met koolzuurgas anaeroob rijpen. 

What's in a name?

Vader, moeder en de drie kinderen hadden verschillende jobs. Toen Paul in 2012 het wijndomein kocht, besloot iedereen erin mee te gaan. Daarom werd het Le Nid genoemd: de wijn bracht hen samen. Daarom worden alle beslissingen ook als één man genomen.

Awards

Franse en internationale wijnexperts erkenden al snel de kwaliteit van het jonge Le Nid. Dat bewijzen de erkenningen: een gouden medaille op de Macon's Great French Wine Challenge, een gouden medaille op International Wine Challenge in Lyon, een zilveren medaille op de Gamay International Wine Challenge en drie onderscheidingen op de prestigieuze International Decanter Awards in Londen.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.