Stefan Meyer Wijn als weerspiegeling van de wijnboer
Domain Image

Stefan Meyer

Duitsland | Pfalz
location image
Plaats 49°16'10" N 8°06'30" E
height icon
Hoogte 200m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Stefan Meyer is een jonge ambitieuze wijnmaker die het lef had om zijn eigen stempel te drukken op het familiebedrijf van zijn grootvader. Hij draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en brengt dit tot uitdrukking in de puurheid van zijn aanbod. De wijnen zijn laagdrempelig en getuigen van een no-nonsense visie die zich uit in kwaliteit.
(bio)dynamisch Duits

Na jarenlang zijn voorgangers op de voet meegevolgd te hebben, beheert Stefan Meyer nu een domein van 16 hectare in Rhodt, een gehucht in de Südpfalz. Hij kreeg bovendien de vrijheid om het reilen en zeilen hiervan volledig naar zijn hand te zetten, en voerde een aantal veranderingen en investeringen in. Hij streeft naar een domein dat zijn visie op wijn maken volledig weerspiegelt, en daar slaagt hij in. Wijn draait volgens hem om alles wat het uniek maakt, en dat wil hij omzetten in puur drinkplezier, zonder te veel franjes. Stefan groeit een resem aan druivenrassen, van Riesling tot Pinot Noir tot Weissburgunder. Zijn wijnen zijn erg gevarieerd met telkens een interessante finesse. 

Tussen Haardt en de Rijnvlakte

Rhodt bevindt zich in Südpfalz, tussen het Haardtgebergte en de vlakte rond de Rijn. Door deze topografie kunnen op een kleine oppervlakte erg veel bodemsoorten gevonden worden: van rode zandsteen uit het Trias tot minerale kalksteenafzettingen uit de oerzeeën. Dit oefent elk een eigen invloed uit op de wijnbouw, en dat wil Stefan Meyer in de verf zetten. Ook het klimaat heeft een belangrijke impact. We bevinden ons in een van de warmste en zonnige gebieden van Duitsland, met voldoende verkoelende invloeden dankzij het aangrenzende gebergte. 

Ik vind de oorsprong van wijn steeds belangrijker, zoals onze streek, de specifieke bodems en andere natuurlijke omstandigheden, maar ook mijn persoonlijke stempel als wijnboer. Dit alles moet herkenbaar zijn in mijn wijnen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wijn is het meest diverse en, voor mij, meest fascinerende genotmiddel van allemaal.

Een van de belangrijkste veranderingen op het domein van Stefan Meyer was de transitie naar volledig biologische landbouw. Nu ze in deze opzet geslaagd zijn, gaan ze ook stilaan voor een biodynamische aanpak. 

Dit omdat het volledig in lijn ligt met de visie op wijnbouw van Stefan Meyer, en omdat het volgens hem optimaal rekening houdt met de natuur en haar dynamieken.

Zijn visie op de wijngaard trekt de wijnmaker door in de vinificatie. Wijn moet een zo puur mogelijke expressie zijn van hun oorsprong en alle factoren hierrond. Men gaat te werk met wilde gisten, spontane fermentatie en grijpen enkel in waar nodig om een kwalitatief eindresultaat te bekomen dat in balans is. 

Bodentyp, Aus Rhodt, Lagenwein

De wijnen van Stefan Meyer zijn onderverdeeld in 3 kwaliteitsniveaus: Bodentyp, Aus Rhodt en Lagenwein. Bodentyp betekent letterlijk 'bodemtype', en deze wijnen zijn een pure expressie van unieke lokale terroirs. Ze worden vaak licht op hout gelagerd. Aus Rhodt wijnen tonen de structuur en individualiteit van de specifieke Rhodt-wijngaarden. Lagenwein komt van de beste druiven van de beste percelen. 

Rhodt Rose Garden: een favoriet

Een beetje zelflof mag altijd: de beste wijngaard volgens Stefan Meyer is de 'Rhodt Rose Garden'. Deze is gelegen op een zuidelijk gerichte helling, met lange zonnige dagen en een westenwind uit de Modenbach vallei die de druiven snel droogt na regen. De gevarieerde bodem heeft verschillende troeven voor de wijnranken, en de hoogte zorgt voor het behouden van voldoende aciditeit. Kijk zeker uit voor de Pinot Noir en Chardonnay van uitstekend niveau. 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.