De wereld in je glas

Op Valke Vleug verbouwen we cool climate wijnen omdat deze het beste gedijen in ons koele, Belgische klimaat. De weersomstandigheden zijn hier veel uitdagender dan wat gangbaar is in de wijnbouw, wat zich vertaalt in de typische ‘cool climate’ wijnstijl. Deze vind je niet alleen in Liezele, maar op vele andere plaatsen in de wereld.

Cool climate wijngaarden liggen in gebieden waar het klimaat koeler is omdat het wijndomein ofwel verder van de evenaar ligt, of hoger gelegen is, of afkoelt door oceanische koudestromen. Koel klimaat druiven moeten het doorgaans stellen met een lagere gemiddelde groeitemperatuur (de gemiddelde temperatuur tijdens de 9 maanden van knop tot oogst) dan hun collega’s in warmere gebieden. Ook koele nachten zijn kenmerkend voor cool climate wijnen, en essentieel voor hun smaak omdat de druivelaar zijn suikerproductie bij lagere temperaturen tijdelijk stopzet waardoor de druiven aroma’s beter tot hun recht komen.

Cool Climate

Je vindt cool climate wijngebieden over de hele wereld. In Europa liggen ze vooral in België, Frankrijk (Loire, Champagne, Elzas, Bourgogne tot de Beaujolais, maar niet zuidelijker), Oostenrijk, Duitsland, Noord-Italië, maar ook op de flanken van de Etna en aan de Atlantische kust in Portugal en Galicië. Buiten Europa verbouwt men cool climate wijnen in de koelere gebieden van Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, USA, Canada en Zuid-Afrika. In hun zoektocht naar “frissere” wijnen, zoeken wijnbouwers in deze streken steeds vaker plekken op met verkoeling door wind, mist of wolken en grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht. “Up the hill” en “picking early” worden er steeds populairder en maritieme invloeden spelen vaak een vooraanstaande rol.

Uitzonderlijke omstandigheden,
uitzonderlijke wijnen

Deze uitdaging trekt natuurlijk de beste wijnmakers aan, die zo nog meer hun hart en ziel in wijn maken kunnen stoppen. Gecombineerd met vakmanschap, ontstaan in koele gebieden net daarom vaak heel bijzondere wijnen die je elders niet vindt. Nergens anders komen vakmanschap en talent zo duidelijk bovendrijven. Wijn maken is een kunst, en als dit lukt ondanks de beproevingen, weet je dat je met een echte wijnmaker-artiest te maken hebt. Kleinere domeinen met eigenheid, toewijding en karakter nemen dan ook steeds vaker de plaats in van dure chateaus met ronkende namen en zware wijnen.

Groot avontuur in het Scheldeland

Wijn maken in koelere gebieden kán dus. Sterker nog: het geeft verfijnde, verrassende wijnen. Daarvoor heb je wel dappere druiven nodig en excellente wijnmakers die kunnen spelen met de grenzen van wat de natuur ons biedt. Wijn maken in cool climate gebieden zoals Vlaanderen, vraagt namelijk net iets meer van de druivelaar en de wijnmaker. Door de (voor druivelaars) uitzonderlijke weersomstandigheden zoals minder zon, meer nachtvorst of hagelbuien, zijn de kwaliteit en kwantiteit van de oogsten grilliger en onzekerder. Dit maakt elke jaargang voor ons behoorlijk spannend. Een wijnstok kan tegen een stootje en geeft zelfs betere druiven wanneer hij wat uitgedaagd wordt, maar de slinger mag niet te ver doorslaan. De juiste balans vinden is cruciaal, en dat is precisiewerk in cool climate gebieden. 

Als je werkt met cool climate wijnen, moet je dus een vakman zijn. Cool climate wijnbouwers leven dichter op hun druivelaars en moeten de natuurlijke dynamiek van de wijngaard door en door begrijpen. Wijnranken in Zuid-Frankrijk kan je net iets makkelijker hun ding laten doen, maar in België spelen veel meer factoren mee die de oogst beïnvloeden. Als maker moet je onderweg, op het veld, veel meer keuzes maken. Terugkeren naar de essentie van wijn verbouwen is een must om te kunnen vooruitkijken en bijsturen waar nodig.