Stratus Vineyards Hightech, new-age en oogstrelend mooi
Domain Image

Stratus Vineyards

Canada | Ontario | Niagara Lakeshore
location image
Plaats 43°14'27" N 79°05'47" W
height icon
Hoogte 90m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Intimiderend en verleidelijk in één; de ultramoderne én ecologische architectuur van Stratus laat niemand onberoerd. Wijnmaker Jean-Laurent Groux zette het huis op de kaart door markante assemblages. Jean-Laurent tovert met cépages en reservewijnen en slaagt er jaar na jaar in om tot fantastische wijnen te komen die uitblinken in subtiele gelaagdheid, rijkelijke complexiteit en consistentie.
Toveren met druivenrassen en reservewijnen

Stratus Vineyards geniet van de voordelen van de regio en kan zich nog extra onderscheiden door hun uitzonderlijke ligging. De wijngaarden bevinden zich ver genoeg van het Ontariomeer om in de zomer wat meer warmte voor de druiven te vangen. Tegelijk beschermt het water van het meer de druiven bij een vroege vorst in de herfst.

De kern van het verhaal bij Stratus Vineyards zit in de bodem: aardlagen met volop mineralen, tot tegen een onderlaag van kalksteen. Jawel, een overblijfsel van ooit lange ijstijden. Naar samenstelling lijkt de bodem wel een mozaïek. En dat is ook wijnmaker Jean-Laurent Groux niet ontgaan. Hij weet welke druivensoort het best gedijt op welke grond en tovert met druivenrassen en reservewijnen tot hij fantastische, subtiel gelaagde en complexe wijn kan schenken. Vinden we echt wel cool!

De toekomst van de traditie

Zeg nooit zomaar ‘wijnmaker’ tegen Jean-Laurent Groux, J-L pour les amis. Hij is een telg van de Loirestreek en leerde het vak in de wijngaarden van Bourgogne en Bordeaux. Traditie, daar zweert hij bij. Maar denk je dat traditie en innovatie elkaar tegenspreken? Think again: J-L gelooft in een nieuwe toekomst voor traditie. Net zoals in een verfrissende aanpak, zowel in de druiventeelt als in de wijnbouw. Hij doktert pragmatisch uit wat werkt om wijn van opperste kwaliteit te maken. Wijn die met de jaren nog verbetert. Tegelijk wil hij de essentie van de wijngaard in het glas vatten. Indrukwekkend.

Zon. Ligging. Bodem. Druiven. En mensen die volop kwaliteit nastreven. Alles bij elkaar een uitgelezen plek om heerlijke, interessante wijn te maken.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker

In Canada is een totale wijngaard van 30 hectare niet enorm. Toch heerst op Stratus Vineyards tegelijk veel verscheidenheid. Ze kweken er 10 variëteiten rode druiven: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah, Tannat and Tempranillo. En 6 variëteiten witte: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon and Viognier. 

Sommige wijnranken zijn best wel oud, andere nog erg jong en pril. Bovendien is de wijngaard opgedeeld in 44 zones, met typische individuele kenmerken. Gelukkig is wijnmaker Laurent Groux een meester in het bedenken en samenstellen van markante assemblages. Sterker nog, daar is het om te doen.

Wijn en wijnbeleving op hoog niveau

Alle individuele eigenschappen van het wijndomein zijn uniek: in druivenras gevarieerde wijngaarden met een vruchtbare bodem; een duurzame installatie waar traditie en wetenschap samen het ambacht van de wijnmaker uitmaken; en chique maar uitnodigende degustatieruimtes. Dankzij de nagenoeg naadloze integratie van die individuele elementen creëert de wijnmaker wijnen en belevingen van een uitzonderlijk hoog niveau.

Veel druivenrassen, rijke assemblage

Veel druivenrassen zorgen voor veel opties in de assemblage van de wijn. Klinkt logisch, toch? Enkele daarvan zijn heuse topwijnen. Om ze optimaal te laten rijpen, worden de rode druiven veel later dan elders in de regio (manueel) geoogst, soms zelfs pas in december. Ei zo na risky business, maar het resultaat mag er zijn: ruim voldoende suiker, zachte zuren en een diepe intense smaak. Proef maar. En wit? De collectie van zes internationale witte druivenrassen tref je vooral, zoniet uitsluitend, in de Nieuwe Wereld aan. Ze vormt de basis van de witte assemblagewijnen van Stratus Vineyards, maar J-L verwerkt zijn witte druiven ook weleens tot frisse monocépagewijnen.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.