Tawse Winery Nieuwe Wereld in een klassieke stijl
Domain Image

Tawse Winery

Canada | Ontario | Niagara Peninsula
location image
Plaats 43°8'58" N 79°24'48" W
height icon
Hoogte 160m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Met Tawse hebben we een nieuwe biodynamische parel in het gamma. Gelegen in het koelere “Niagara Escarpment” gaat het team voor klassieke wijnen. Vooral Pinot Noir en Chardonnay doen het goed. En als je weet dat ze ook in Bourgogne een domein hebben waar de fameuze Pascal Marchand vinifieert weet je dat de kwaliteit gegarandeerd is. Nieuwe Wereld in een klassieke stijl. Daar houden we van.
Klassieke wijn van Pinot Noir en Chardonnay

Met Tawse hebben we een nieuwe biodynamische parel in het gamma, gelegen in het koelere gebied van het Niagara Escarpment. Het team van Paul Pender en Rene Van Ede combineert de traditionele wijnmakerij met geavanceerde technologie. Wat ze willen bereiken? Wel, wat dacht je van elegante wijn met volop diepgang en karakter? In elk geval wijn, die nauwgezet het terroir uitdrukt.

Wijnmaken bij Tawse, dat begint in de wijngaard. Daar al passen ze biologische en biodynamische methodes toe. Het team kiest kordaat voor klassieke variëteiten. Dat Pinot Noir en Chardonnay er prima gedijen is dus een goed begin. Tawse runt overigens ook in Bourgogne zelf een domein (waar de fameuze Pascal Marchand vinifieert) en kent dus de knepen van het vak. Nieuwe Wereld in klassieke stijl? Wij vinden het boeiend en lekker.

Roestvrij staal en Franse eik

Druiven voor de rode wijn worden vóór het persen ontsteeld en die voor de witte wijn krijgen een zachte persing om de de bittere smaak van steeltjes, schilletjes en pitten te vermijden. De wijnmakers laten de aromatische witte druiven in roestvrij staal vergisten, maar de minder aromatische Chardonnay belandt in vaten van Franse eik. Alle blauwe druiven vergisten in eik en krijgen – naargelang de soort – een opvoeding van 12 tot 18 maanden in vaten van Franse eik.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Gezonde wijnstokken leveren kwaliteitsfruit op waarmee we terroirwijnen met grote elegantie, diepte en karakter kunnen maken.

 

Medewerkers in de wijngaard snoeien scheuten en bladeren zodat de zon meer fruit rechtstreeks kan bereiken en er meer lucht door de plant circuleert om schimmel te vermijden. 

De opbrengst van de wijnranken houden ze bewust beperkt. Zo gebruiken de wijnranken alle energie om minder druiven, maar van hogere kwaliteit, optimaal te laten rijpen. De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd. Dat is lastig, maar de enige manier om de beste kwaliteit te bereiken. Tijdrovend ook, met een wijndomein van honderd hectare, waarop vijf wijngaarden gedijen. Toewijding en de ambitie om enkel topkwaliteit te leveren ligt aan de basis van het succes en de reputatie van Tawse Winery. 

Canadian Winery of the year

De geleverde inspanningen lonen: Tawse Winery biedt een van de ruimste assortimenten aan van biologische en biodynamische rode en witte wijn in de Niagara-streek. Het werd al in 2010, 2011, 2012 en 2016 tot ‘Canadian Winery’ van het jaar uitgeroepen.


Milieubewust van druif tot fles

Het wijnhuis springt bewust om met energie en grondstoffen. In de architectuur wordt de zwaartekracht gebruikt om de wijn van pers tot kelder te laten bewegen. De vatrijping gebeurt in kelders onder enkele meters aarde. Zo blijft de temperatuur tussen de 10 en 16 C° met een natuurlijke vochtigheid van ongeveer 85 %. Tawse Winery wist hun energieverbruik met 80 % te verminderen en recycleert daarenboven het eigen afvalwater. Een zeer zinvolle zinloze maatregel want een wijnmakerij is een grote waterverbruiker! 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.