De gebouwen van Wijndomein Valke Vleug zijn ontworpen door veelvuldig bekroond en internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. Zijn stijl, filosofie en vakmanschap liggen helemaal in het verlengde van onze visie op wijn maken. Daarom vroegen we hem om voor Valke Vleug een kleinschalige, hedendaagse wijnhoeve te ontwerpen in harmonie met de lokale tradities en omgeving.

Over Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen is architect, interieurontwerper en vormgever. De drijvende kracht achter zijn werk is de nauwe relatie tussen deze drie domeinen. Van Duysen is altijd aanwezig in de interieurs van de gebouwen die hij ontwerpt. Consequent trekt hij zijn stijl door tot in het kleinste detail. Die is minimalistisch, tijdloos, sereen en contemplatief. Hij ontwerpt in een taal die esthetiek omarmt, maar tegelijkertijd bestand is tegen trends en modegrillen. Vanuit zijn ontwerpstudio in Antwerpen zoekt hij naar de essentie van elk project. Van Duysen wil puurheid stileren, het leven esthetiseren, vertraging inlassen. Functionaliteit, integriteit, duurzaamheid en comfort zijn hierbij hoofdcomponenten.

Wijnhoeve & Wijnhuis

Het wijndomein bevat twee basisgebouwen: de centrale Wijnhoeve en het Wijnhuis. Deze volumes omsluiten het Binnenhof, een oase met bomen, zitplekken en zichten op alle uithoeken van het domein, een hedendaags boerenbinnenhof. De Wijnhoeve omvat de Wijnmakerij, de Wijnkelder en het Wijnsalon. De Wijnmakerij is de vinificatieruimte waar de geoogste druiven toekomen, getrieerd en geperst worden. Daarna verhuist de jonge wijn naar de Wijnkelder die onder de hele hoeve doorloopt. Dit is het kloppende hart van Valke Vleug, een plek waar de lucht zwaar is van de aroma’s van rijpende wijnen, waar hun geest van zich laat horen. In de Wijnkelder voel je de bedwelmende magie van het wijn maken. Het Wijnsalon een verdieping hoger is een intimistische leefruimte voorzien van een professionele keuken, een uitnodigende wijnbar, open haard, zithoek en een beschut Wijnterras dat uitkijkt over de velden. In het Wijnsalon ontvangen we gasten voor wijnproeverijen, diners, vergaderingen en andere hoevemomenten.