Vin de Liège Eeuwenoude geschiedenis, springlevende wijnbouw
Domain Image

Vin de Liège

België | Wallonië
location image
Plaats 50°43'38" N 5°37'30" E
height icon
Hoogte 140m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Met zijn 12 hectare grond is het wijnhuis Vin de Liège, dat bekend staat voor zijn kwaliteit en zorg voor het milieu, een referentie in Wallonië en België. Vin de Liège heeft ook een sociale dimensie en kan daardoor steunen op een duurzaam economisch model.
Eeuwen geschiedenis, levendige wijncultuur

In de regio van de Maasvallei werd al eeuwenlang wijn verbouwd. Dat bewijzen plaatsnamen als Vivegnis, Vignette, rue de Bourgogne, Vinalmont ... Maar dat gegeven kon wel eens een promotionele boost gebruiken. Dat bracht de vzw La Bourache op het idee om een nieuwe, volwaardige wijngaard uit te bouwen dat ook een groot economisch project moest worden.

Daarbij ging men niet over één nacht ijs: er werden wijnbouwers, boomkwekers en consultants uit België, Duitsland en Frankrijk aangetrokken voor advies, de economische haalbaarheid werd grondig bekeken en de mogelijkheid van biologische wijnbouw werd onderzocht. In 2010 werd de coöperatieve Vin de Liège opgericht, de eerste druivenpluk vond plaats in 2014. De eerste productie bestond uit 25.000 flessen, op termijn moeten er dat 100.000 worden.

Loirewijn in de Ardennen

De wijngaarden van Vin de Liège, gelegen in het gebied tussen de benedenvallei van Jeker en Maas, genieten van de beste omstandigheden. Niet alleen deelt Vin de Liège zijn kalkrijke ondergrond met het Loiredal en de Champagnestreek, ook door de zuidgerichte helling is er net dat tikkeltje meer warmte om de druiven te rijpen. Twee factoren die garant staan voor het verbouwen van wijn van de hoogste kwaliteit!

Vin de Liège is ontstaan in het hart van het Luikse verenigingsleven. Onze ambitie is aantonen dat een alternatief economisch model mogelijk is: kwaliteitswijnen maken met respect voor het milieu en een symbolische rol spelen in de economische herontwikkeling van Luik.

 

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Sinds 2012 zoeken wij non-stop naar de beste wijnbouwtechnieken om kwalitatieve wijnen te ontwikkelen die het terroir maximaal uitdrukken.

Natuur staat centraal in Vin de Liège: in de wijngaarden, waar vroeger aan intensieve landbouw werd gedaan, worden nu nestkastjes geplaatst en fruitbomen, hagen, rozenstruiken en andere boomsoorten aangeplant.

Die volledige begroening (“enherbement”), in combinatie met cordon-snoei en hoog latwerk, zorgt voor een groot bladoppervlakte met de juiste waterstress. Er wordt in de wijngaard ook alleen gewerkt met behandelingsproducten die de biologische landbouw toestaat.

Tijdens de vinificatie worden de beste technische tools gebruikt om wijn te bereiden in functie van de eigenheden van elk perceel en druivenras. Zo wordt onder meer de zwaartekracht als methode ingezet, en hebben alle vaten nauwkeurige temperatuurregeling. Om de wijn zo authentiek mogelijk te maken, worden met exogene gist en ascorbinezuur de sulfietwaarden verlaagd.

Een lange geschiedenis

Vanaf het moment dat wijnbouw in onze streken zijn intrede deed – omstreeks de vijfde eeuw – tot vandaag is deze edele activiteit nooit verdwenen. Al heeft het bij momenten aan een zijden draadje gehangen: had in de veertiende eeuw elke stad zijn eigen wijngaarden, maakten de ongunstige klimaatomstandigheden van de Kleine Ijstijd daar radicaal komaf mee. In de negentiende eeuw beschikte de Maasvallei, vroeger zo rijk aan wijngaarden, amper nog over wijnstokken. In 1850 bleef slechts 26 hectare aan wijngaarden over in de regio Luik. Vooral vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw kwam er een grote heropleving.

Eén met de omgeving

Het gebouw waarin de wijnkelder van Vin de Liège zich bevindt, voldoet niet alleen aan alle technische vereisten, maar is ook de weerspiegeling van de waarden die de coöperatieve koestert. Zo ontwierp architect Jean-Marc Schepers een gebouw met een organisch design, dat een perfecte harmonie vormt met het omringende landschap dankzij onder meer het magnifieke groendak.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.