Domaine Viticole du Chenoy Carrièreswitch
Domain Image

Domaine Viticole du Chenoy

België | Wallonië
location image
Plaats 50°51'42" N 4°79'84" E
height icon
Hoogte 170m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Domaine du Chenoy is een baanbrekende, originele en biologische wijngaard in Namen, opgericht in 2003. De wijnstokken zijn aangepast aan het Belgische klimaat en produceren wijnen van mooie kwaliteit met respect voor het milieu.
Een rijke geschiedenis én terroir

In 2002 kocht Philippe Grafé het Domaine Du Chenoy, inclusief de prachtige boerderijgebouwen uit de 18e eeuw. De 11 hectare land die de hoeve omringen wordt gekenmerkt door een ondiepe toplaag van leem en klei. De ondergronden, waar het bij wijnbouw echt om draait, bevatten voornamelijk kalksteen, zandsteen en leisteen. Een hellingsgraad van 15% in zuidelijke richting, zorgt voor een optimale afvoer van water alsook een maximum aan zonuren.

Druivendilemma

Na een uitvoerig onderzoek van zo’n twee jaar naar interspecifieke druivenrassen, gesteund door het wijninstituut in Duitsland, werd er gekozen voor Regent, Johanniter, Solaris en Helios. Later werd er ook Pinotin, Rondo, Cabertin alsook Blauwe Muscat aangeplant. Deze laatste is dus eigenlijk de “gewone” tafeldruif, maar bij wijze van experiment gingen ze er toch mee aan de slag. In 2014 werden Fabrice en Emmanuel Wuyts aan boord gehaald. Wat meteen zorgde voor extra kapitaal om een volledige conversie naar biologische wijnbouw op te starten; een idee waar de familie Grafe al lang mee aan het spelen was.

We kozen resoluut voor hybride rassen vanwege hun verhoogde resistentie tegen ziekte en schimmels. Vandaag zijn onze eerste aanplantingen maar liefst 20 jaar oud en zijn onze wijngaarden sinds 2019 biologisch gecertificeerd.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Een biologische aanpak en het streven naar harmonie, zowel in de wijngaard als bij het wijn maken, staat bij hen centraal.

Het hoogste doel bij Domaine du Chenoy is het potentieel van ons Belgische terroir weer te geven en wijnen van zeer hoge kwaliteit te produceren. Een biologische aanpak en het streven naar harmonie, zowel in de wijngaard als bij het wijn maken, staat bij hen centraal. 

Na een handmatige oogst en zorgvuldige selectie van de druiven, wordt alles geperst en start de fermentatie in stalen tank.

Eens gefermenteerd gaat alle wijn over naar Franse eiken vaten voor een élevage van zo’n 8 tot 12 maanden. Voor het delicate proces van de assemblage werd Eric Boissenot binnengehaald. Als top oenoloog en meester blender in Bordeaux is hij dé geknipte persoon om als ware dirigent de harmonie naar een symfonie te tillen.

Met vallen en opstaan

De eerste, kleine oogst verloren ze in 2004 door een brand die in de kelders was uitgebroken. De gebouwen en faciliteiten werden bijna compleet verwoest; een harde klap die een beginnende onderneming niet zomaar te boven komt. Philippe was echter niet aan zijn proefstuk toe en zette onvermoeid door, de laatste 2 hectare grond op het domein werden een jaar later aangeplant. In 2017 vervolledigden Pierre-Marie en Jean-Bernard Despatures, beide bio-ingenieur van opleiding, het managementteam. Samen werkten ze de pijlers van Domaine Chenoy verder uit en zetten ze de ontwikkeling van de wijngaard voort.

Fris bewind

Jean-Bernard verhuisde begin jaren 2000, na het afronden van zijn studie, naar Frankrijk. Na verdere wijnopleidingen in Bordeaux, ging hij aan de slag als directeur van Châteaux Anthonic en Dutrucch Grand Poujeaux. Hier leerde hij Eric Boissenot kennen, een internationaal gerenomeerde oenoloog en specialist in het blenden van wijnen. Eric mag vandaag Latour, Lafite-Rothschild, Margaux, Mouton-Rothschild, Palmer alsook Domaine Du Chenoy tot zijn klanten rekenen. Intussen heeft Philippe Grafe de fakkel volledig overgedragen aan Pierre-Marie en Jean-Bernard maar hij is, net als ons, overtuigd dat het domein bij deze heren in goede handen is.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.