Wijndomein Beau Marais Een uit de hand gelopen hobby
Domain Image

Wijndomein Beau Marais

België | Vlaanderen
location image
Plaats 51°05'14" N 5°13'09" E
height icon
Hoogte 45m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Tien jaar na de eerste aanplant produceert Andries Schepers van wijndomein Beau Marais in Beringen frisse wijnen van hoge kwaliteit. "Een uit de hand gelopen hobby", zegt hij met een mengeling van bescheidenheid en trots. Bij Beau Marais werken ze voornamelijk met Chardonnay en de diverse Pinot-rassen, een ideale match met Vinetiq dus.
Een uit de hand gelopen hobby

Andries Schepers bekijkt wijndomein Beau Marais, hetgeen hij samen met zijn vrouw runt, nog altijd als een uit de hand gelopen hobby. In die “hobby” is doorheen de jaren al flink geïnvesteerd en al is dit nog altijd niet hun hoofdberoep, produceren ze jaarlijks zo’n 10.000 flessen. Een heuse onderneming dus die met uiterste professionaliteit wordt gerund.

In een voormalige paardenstal in Koersel, een deelgemeente van Beringen, vinifiëren ze hun wijnen, en werd er ook een stijlvolle maar vooral gezellige degustatieruimte ingericht. Voor de vinificatie zochten ze raad bij een Franse oenoloog, die vooral ervaring heeft opgedaan in de Champagnestreek. Bij Beau Marais werken ze voornamelijk met Chardonnay en de diverse Pinot-rassen, een ideale match dus.

Met vallen en opstaan

De aanplant van hun Belgische wijngaarden gebeurde in Beverlo en Koersel. Hier ging een kleinere wijngaard in het Franse Normandië aan vooraf; een goede leerschool, volgens Schepers. Er werden cursussen gevolgd, stages doorlopen, geëxperimenteerd en geïnvesteerd. Met vallen en opstaan, kregen Andries & Co het wijn maken in de vingers.

Hoewel hun percelen toch redelijk noordelijk in Limburg liggen, een volkomen onzinnige uitdaging dachten velen, zijn ze zéér beschut door omliggende heuvels en bossen. De bodems zijn sterk ijzerhoudende zandgronden met een onderlaag van klei. We spreken hier over amper 1.5 hectare Chardonnay en Pinot-rassen.

In de loop der jaren is flink geëxperimenteerd én geïnvesteerd op Beau Marais. Hoewel dit niet ons hoofdberoep is, zijn we uitgegroeid tot een professioneel bedrijf en werken we nauw samen met een Franse oenoloog, zodat we verzekerd zijn van een optimale kwaliteit.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Houtgebruik mag niet de overhand krijgen maar moet ondersteunend werken. Gebruikt hout geeft volume, zonder dat het ten koste gaat van de fraîcheur.

Op het domein worden vooral witte en mousserende wijnen gemaakt. Knapperig, fris en strak in de mond met een opvallende mineraliteit en hopen gastronomisch potentieel. 

Alle wijnen rusten drie tot zeven maanden op oude eikenhouten vaten. Hoewel ze graag experimenteren in de kelder zijn gekke stoffen of trucjes niet welkom.

Wel blenden ze graag verschillende druiven en wikken en wegen ze tot de juiste balans gevonden wordt. Bij een andere, ietwat onconventionele cuvée blenden ze dan weer sinds 2015 elke jaargang samen. Slechts 525 liter in totaal, hiervan wordt telkens 200 liter gebotteld en daarna opgevuld.

Het oog wil ook wat

De kleurrijke, en naar onze mening mooi geïllustreerde, wijnlabels vallen meteen op. Een gehelmde uil op een motorfiets, een chic geklede wolf die de wereld bekijkt door een knijpbril en een konijn gekleed in kamerjas en hoge hoed. Niet toevallig allemaal dieren die rijkelijk voorkomen in de aangrenzende bossen. Ook bij de namen van hun cuvées zijn ze niet vies van een knipoogje. Zo maken ze een cuvée “Monokini” met triggerend label, waarbij ze ineens ook de vergelijking maken dat de wijn weinig om het lijft heeft, gezien de natuurlijke gisting die plaatsvond.

Kleinschalig van aard, groots van karakter

De exclusieve Beau Marais-wijnen doen het goed bij zowel particuliere liefhebbers als in de betere horeca. Momenteel denken ze er nog niet aan om uit te breiden, dit zou mogelijks de kwaliteit negatief beïnvloeden. Daarbij is het nog altijd maar een “hobby”, denken wij lachend. Kleinschalig van aard maar groots van karakter, zo hebben we het graag!

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.