Wijndomein Aldeneyck Een voorbeeld voor vele wijnbouwers
Domain Image

Wijndomein Aldeneyck

België | Vlaanderen | Maasvallei Limburg
location image
Plaats 51°6'12" N 5°48'9" E
height icon
Hoogte 30m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Bij Vinetiq houden we van Belgische wijn. Niet omdat hij Belgisch is maar omdat we als wijnhandel voor kwaliteit in het glas gaan. Bij Aldeneyck kun je op je beide oren slapen. Je merkt de passie zodra Karel over wijn begint. Met zijn achtergrond in de fruitteelt weet hij dat goede wijn alleen voortvloeit uit excellente druiven. Daar gaat hij voor, een voorbeeld voor vele wijnbouwers: heerlijk eerlijk en altijd bereid om te helpen. Ook dat spreekt ons aan!
Een droom van een terroir in de Maasvallei

Om de best mogelijke kwaliteit van de wijn te bereiken, volgde Karel een opleiding tot Winzer (wijnbouwer) aan het wijnbouwinstituut in Trier, in de Moezelstreek. Op zijn domein streeft de wijnbouwer per wijnstok een beperkte opbrengst van hooguit 50 hectoliter per hectare na. Om dat te bereiken halveert hij het aantal druiventrossen. Die tijdrovende bezigheid vindt vooral in juli plaats en in augustus volgt dan de groene oogst, om overtollige druiven weg te knippen. Hoe minder trossen een druivenstok te voeden krijgt, hoe geconcentreerder de smaak is. Alle elementen van het terroir – het droge en warme klimaat, de stenige bodem, de zuidzuidoostelijke oriëntatie … – laten toe om bijzonder geraffineerde wijnen te maken. Zo lusten wij ze natuurlijk ook.

Cool climate met heilige wijntraditie

De Maas zette duizenden jaren lang grind- en kiezellagen af, waarop een laag leem kwam. Rond de abdij van de heiligen Harlindis en Relindis uit Aldeneiken, verbouwde men al omstreeks het jaar 750 wijn, weliswaar in een bescheiden hoeveelheid. Maar tijdens de wat latere middeleeuwen kwam er vanwege een merkbaar kouder klimaat en woelige ontwikkelingen een onderbreking. Tussen Maasmechelen en Roermond is de vallei nu een van de droogste gebieden in de Benelux. Dankzij het warmere microklimaat – de wijngaardhelling is zuidzuidoostelijk georiënteerd – ontwikkelen de Pinot-druiven volop de minerale aroma’s en de fruitige smaak die Pinot-wijnen uit de Maasvallei typeren.

Alle elementen van ons terroir hier zorgen samen voor bijzonder geraffineerde wijnen van verschillende Pinot-druiven. Het is genieten.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De druiven zachtjes persen onder lage druk, verhoogt de kwaliteit van het sap aanzienlijk.

In Aldeneyck plukken ze de druiven als ze optimaal gerijpt zijn, met de hand, zonder geavanceerde technologie. De vinificatie zelf gebeurt dan weer wel hoogtechnologisch. Bijvoorbeeld met een computergestuurde pneumatische pers van 4.200 liter die de druiven zachtjes onder lage druk perst.

Dat verhoogt de kwaliteit van het druivensap aanzienlijk. En een goede wijnbouwer is het precies om de beste aroma’s van de druiven te doen. De wijnbouwers ontstelen eerst de Pinot Blanc en Pinot Gris en daarna volgt het contact met de schillen, ten minste vijf uur lang. Na de zachte persing en de klaring begint de gisting. Voor de druiven van het ras Pinot Noir, met een dunnere schil, is er een andere aanpak. Na een koude maceratie van vijf dagen (zonder kneuzing) volgt een open fermentatie met wisselende temperaturen voor een grondige extractie van kleur en tannines.

Alle Pinotdruiven samen vormen de Pinot Brut

De Pinot-wijnen van het domein Aldeneyck zijn elegant, mineraal, fruitig en fris. Sommige brengen nog wat tijd door in eiken houten vaten (barriques). Wijnbouwer Karel draait overigens zijn hand niet om voor de Méthode Traditionnelle. Daarvoor selecteert hij de druiven Pinot Blanc, Pinot Gris en vooral Pinot Noir. Samen leiden die tot de mousserende wijn Pinot Brut. De druiven worden met de hand geplukt, aan de tros geperst en gevinifieerd als droge witte wijn in tanks van roestvrij staal. Na de tweede gisting rijpt de wijn met zijn ‘lie’ (resten van de gist) nog twaalf maanden ‘sur lattes’. Dat scheelt een slok op de borrel in smaak.

Een rivier met zonnig water in de buurt

De nabijheid van rivieren en wateroppervlakten zorgen voor een optimale bodem voor druiven van het Pinot-ras. Tegelijk ontstaat zo een temperatuurbuffer die de rijping van de druiven ten goede komt. De wijngaardhelling is zuidzuidoostelijk ten opzichte van de zon georiënteerd, waardoor de wijndruiven de hele dag lang als het ware zonnebaden. De druiven zijn er niet weg te slaan.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.