Wijndomein Gloire de Duras Van appelen en peren naar druiven
Domain Image

Wijndomein Gloire de Duras

België | Vlaanderen | Haspengouw
location image
Plaats 50°49'29" N 5°8'34" E
height icon
Hoogte 40m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
We waren meteen verkocht toen we de wijnen van Gloire de Duras proefden: zuiver, evenwichtig en intens van smaak. Peter plantte klassieke druiven aan, zoals Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. Maar met zijn Riesling is hij een buitenbeentje. En hij kan perfect met de Duitse of Franse versies wedijveren. Heerlijk fijnzinnig en elegant! Met een heuse clos in het domein van het kasteel van Duras, vlakbij, heeft hij pas echt een unicum in handen: de eerste Rieslingaanplant in een ommuurd perceel of clos. De durf en ambitie én het ondernemerschap van Gloire de Duras verdienen applaus. Wij zijn fan.
Liever vooruitdenken dan achteruitboeren

Peter plantte in 2015 zijn eerste wijnranken, op 1,25 hectare in Wilderen bij Sint-Truiden. Wachten op een heropbloei van de tanende fruitteelt houdt te veel risico’s in. Een wijnbusiness stamp je natuurlijk niet in 1, 2, 3 uit de grond. Als fruitteler heeft Peter natuurlijk een voetje voor, maar als het om complexe aspecten van wijnmaken gaat, rekent hij op oenoloog Hans Van Nyen. Intussen beslaan de wijngaarden 6,5 hectares zandleemgrond, met 4.000 struiken per hectare. Ongeveer 80 are is een ommuurde moestuin van het kasteel de Duras, in de buurt. Daar plantte Peter Riesling aan. Zo onderscheidt hij zich van de Chardonnay in de Clos d’Opleeuw, die andere ‘clos’ in Limburg. Bovendien is de grond er wat zandiger en dat lusten Riesling-druiven wel.

Riesling in Limburg

Peter gelooft niet zo in ziekteresistente druivenrassen, de zogenaamde hybriden. Hij verkiest klassieke druiven, zoals Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. Chardonnay omdat die overal gedijt en Pinot Gris omdat hij de wijn ervan lekker vindt. De zandige grond in de clos van het kasteel de Duras in Wilderen is vanwege de lagere pH-waarde uitstekend voor de zuurbalans in de traag rijpende Rieslingdruiven. Met wat extra warmte tussen de muren rijpen de Rieslingdruiven beter dan in open terrein, extra muros. Tegelijk blijven ze in het Belgische cool climate heerlijk elegant. Trouwens, niet voor niets groeien ook de druiven voor enkele gerenommeerde bourgognewijnen in een clos.

Het zijn de druiven die goeddeels de kwaliteit van de wijn bepalen. Daarom zorg ik als fruitteler voor excellente druiven in de wijngaard. Goed begonnen is half gewonnen.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Ik kan veel kennis uit de fruitteelt ook in de druiventeelt gebruiken.

Peter werkt als fruitteler vooral op de kwaliteit van zijn druiven, zo natuurlijk mogelijk. Bij hem krijgt het fruit het woord, zonder al te veel toeters of bellen in het wijnmaken. Fermentatie in roestvrij stalen tanks, neutrale gisten, en relatief koele en nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. Zo gebeurt het.

In zijn strakke, zuivere stijl komt weleens wat houtgebruik voor, om de smaak van het fruit te ondersteunen, niet te overschaduwen. Geen twijfel mogelijk: op het domein Gloire de Duras is een fruitspecialist aan het werk! Wijn maak je in de wijngaard, oordeelt Peter. Voor de wat complexere kwesties bij de vinificatie in de wijnmakerij kan hij rekenen op het advies van oenoloog Hans Van Nyen. Die nam al heel wat beginnende wijnenthousiastelingen onder zijn vleugels. Ze krijgen geleidelijk de business zelf onder de knie.

Vier keer prijs in 2019

Elk jaar zoeken sommeliers van de Vlaamse Vereniging van Sommeliers naar de beste Belgische wijn. Ze proeven – blind natuurlijk – de witte, rode of mousserende wijn die Belgische wijnbouwers insturen. En ze delen prompt bronzen, zilveren en gouden medailles uit. In september 2019 viel ook Gloire de Duras in de prijzen. Vier keer nog wel, goed voor evenveel medailles: zilver voor de Chardonnay-Auxerrois 2018 en de Riesling Cuvée Classique 2018. En brons voor de Pinot Gris 2018 en de Pinot Gris Barrique 2018. Omdat alles altijd beter kan, streeft de familie Nijskens met de oogst van 2019 naar goud.

Met z’n allen in de zaak

Toen het met de fruitteelt almaar steiler bergaf ging, twijfelde Peter – hij was toen een prille vijftiger – om als alternatief een wijnbusiness te beginnen. Zijn echtgenote Hilde en hun kinderen Laura, Gert-Jan en Isaline trokken hem over de streep. ‘We zullen je helpen waar mogelijk’, klonk het. Kijk, dan twijfel je niet meer. Hilde ontwikkelde intussen een fijne wijnneus en de kinderen helpen waar ze kunnen: van planten tot snoeien en van plukken tot marketing via e-commerce en sociale media. Want ook goede wijn moet je nog aan de man brengen ook. En bij ‘discussies’? Simpel: dan beslist de meerderheid.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.