Wijnkasteel Haksberg Het gevoel even kasteeldame of -heer te zijn
Domain Image

Wijnkasteel Haksberg

België | Hageland
location image
Plaats 50°57'45" N 4°54'54" E
height icon
Hoogte 30m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
De oogst gebeurt manueel, want dat garandeert een betere kwaliteit van de druiven. De wijn wordt vergist bij lage temperatuur, waardoor het proces langer duurt en er meer tijd is voor het ontwikkelen van geur- en aromastoffen. Het rijpen van de wijn duurt van oktober tot mei. De naam van onze wijn verwijst telkens naar (de Latijnse naam van) een vogel die op het domein is gespot.
Wijnparel van het glooiende Hageland

De eerste poging om aan en rond het 19e-eeuwse landhuis Haksberg in het Hageland wijn te verbouwen, vond plaats in 2005. Maar dat werd geen succes. Het domein kwam in handen van nieuwe eigenaars, die besloten een deel van de wijngaarden opnieuw aan te leggen en grotendeels met nieuwe wijnstokken te beplanten, aangezien de vorige jarenlang niet onderhouden waren.

In de glooiende wijngaarden – goed voor 3,5 hectare – gedijen vandaag traditionele druivenrassen als Dornfelder, Auxerrois, Chardonnay en Pinot Noir, maar ook de schimmelresistente Souvignier Gris en Muscaris. Stuk voor stuk rassen die ideaal zijn aangepast aan de Hagelandse bodem en het klimaat.

Goede georiënteerd Hageland

Het Hageland heeft het voordeel van enkele goed georiënteerde heuvels te hebben, waardoor ze veel zonlicht genieten. Bijkomende troef is de ijzerzandsteen in de ondergrond, dat de eigenschap heeft de warmte van de zon overdag te capteren en ’s nachts weer vrij te geven. Op die manier zijn de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht niet zo groot. Vooral tijdens het afrijpen in september-oktober is dit een groot pluspunt.

Vroeger stond ik voor de klas, en als leerkracht wilde ik het beste uit de leerlingen halen en de beste versie van zichzelf de wereld insturen. Met mijn druiven hanteer ik net dezelfde filosofie.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Door verder te kijken dan de wijngaard en ook het omringende bos en parkgebied in balans te houden, wordt het risico op ziektes verder gereduceerd.

Er worden in de wijngaard geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt. Klassiek wieden en machinaal schoffelen zijn wel tijdrovender, maar veel milieuvriendelijker en uiteindelijk ook beter voor de resulterende wijn.

Onkruid wordt niet verdelgd met herbiciden, maar wordt met behulp van de schoffelmachine weer in de bodem gewerkt. Ook insecticiden worden vermeden, behalve voor de suzuki-fruitvlieg (en dan nog alleen in geval van nood).

Na de jaarlijkse wintersnoei in januari worden de druivenstokken het hele groeiseizoen, tot de (manuele) pluk vanaf eind september, in balans gehouden door bijsnoeien, ontbladeren, bemesten en leiden van de ranken zodat elke struik voldoende licht, lucht en voedingsstoffen krijgt. Dat alles vraagt veel (hand)werk, maar het is essentieel voor het creëren van sterke, gezonde en ziektebestendige druivenstokken.

Een prachtige tuin

Rond het 19e-eeuwse witte wijnkasteel, dat op de top van een helling gelegen is, ligt een domein van 20 hectare. Zo’n 3,6 hectaren worden ingepalmd door wijngaarden, de rest is een knap wandelpark. Er zijn hier zelfs verschillende exotische planten te vinden, die de oorspronkelijke eigenaar verzamelde en teelde.

Van bioloog tot wijnbouwer

Hilde Rutten, verantwoordelijk voor de vinificatie op het wijndomein, is bioloog van opleiding, maar koos uiteindelijk voor het onderwijs, om in 2012 haar hart te volgen en zich op wijnbouw te storten. Dat in de wijngaarden zonder insecticiden en herbiciden zou worden gewerkt, was voor haar een absolute voorwaarde om er te starten.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.