Cleuren Cuvées Appelchampagne van het hoogste niveau
Domain Image

Cleuren Cuvées

België | Vlaanderen | Haspengouw
location image
Plaats 50°49'52" N 5°35'29" E
height icon
Hoogte 100m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Bio-ingenieur Sander Cleuren was reeds tijdens zijn studentenjaren gebiologeerd door het idee om ooit een kwalitatieve appelcider te maken. Hij verdiepte zich in het onderwerp en stampte samen met zijn zus Jana Cleuren Cuvées uit de grond.
De perfecte blend

Bij Cleuren Cuvées maakt men gebruik van de appels van verschillende boomgaarden, en dit doen ze niet zomaar. Het grootste deel is afkomstig van het gerenommeerde Alden Biesen, bekend om zijn fruit met delicate smaak. Dit wordt verder aangevuld met de appels van de eigen boomgaard van het domein, waarop jaarlijks geëxperimenteerd wordt in de zoektocht naar de ultieme variëteiten om hun appelchampagne naar een hoger niveau te tillen. Verder leveren ook lokale fruitboeren hun bijdrage aan het succesverhaal in Riemst, en dit alles samen zorgt voor de unieke smaak van de sprankelde Belgische trots.

Champagne maar dan anders

Wat de schuimwijn bij Cleuren Cuvées zo bijzonder maakt, is de methode die ze toepassen. POMM. is immers niet echt een cider, maar eerder een appelchampagne. Hierbij vindt een tweede vergisting plaats op de fles, en is er een lange rijpingstijd en contact met de gisten in de drank, die zorgen voor een complex en ambachtelijk karakter. Het resultaat is een erg verfijnde schuimwijn die de karakteristieken van het fruit op een fantastische manier naar voren brengen.

In plaats van het zoveelste nieuwe bier op de markt te brengen, zijn we een stap verder gegaan door een product te creëeren vanuit onze Haspengouwse trots.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Een luxe schuimwijn van appels is voor velen nog onbekend en dus onbemind. Hier willen we absoluut verandering in brengen.

Voor het maken van de POMM. schuimwijn worden meer dan 10 appelvariëteiten gebruikt. Deze zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp, waardoor verschillende persrondes noodzakelijk zijn.  

Dit is een groot verschil met wijnbouw. Men moet goed kunnen inschatten wanneer welk ras perfect rijp is om geperst te worden, alleen dat kan voor het beste resultaat zorgen.

Na de persing vindt de fermentatie van de appels plaats onder perfecte omstandigheden. Na de tweede fermentatie op fles rijpt de appelschuimwijn nog een hele tijd verder in de Mergelgrotten van Kanne; een ondergrondse groeve waar het fris en donker is met een perfecte luchtvochtigheid.

Remuage

Dat POMM. absoluut niet moet onderdoen voor een Champagne, is al duidelijk. Bij Cleuren Cuvées wordt de méthode traditionelle erg serieus genomen, en een belangrijk aspect hiervan is de remuage. Dit is het proces van de flessen na de rijping dagelijks een kwartslag te kantelen, zodat het sediment van gisten bovenaan de hals komt te zitten. Dit sediment wordt door het bevriezen ervan uit de fles gehaald.

Perfecte aperitief

De unieke kruising van de cider methode en de méthode traditionelle, maakt POMM. het perfecte aperitief. De appelaroma's zijn eerder subtiel, en het fruitige karakter wordt mooi gebalanceerd door de ragfijne aciditeit. Het alcoholgehalte van slechts 8% maakt dit bovendien een waardig lichter alternatief voor de doorsnee schuimwijn, ideaal voor wie bewuster wil genieten.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.