Architectuur door Vincent Van Duysen

De gebouwen van Wijndomein Valke Vleug zijn ontworpen door veelvuldig bekroond en internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. Zijn stijl, filosofie en vakmanschap liggen helemaal in het verlengde van onze visie op wijn maken. Daarom vroegen we hem om voor Valke Vleug een kleinschalige, hedendaagse wijnhoeve te ontwerpen in harmonie met de lokale tradities en omgeving.

Over Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen is architect, interieurontwerper en vormgever. De drijvende kracht achter zijn werk is de nauwe relatie tussen deze drie domeinen. Van Duysen is altijd aanwezig in de interieurs van de gebouwen die hij ontwerpt. Consequent trekt hij zijn stijl door tot in het kleinste detail. Die is minimalistisch, tijdloos, sereen en contemplatief. Hij ontwerpt in een taal die esthetiek omarmt, maar tegelijkertijd bestand is tegen trends en modegrillen. Vanuit zijn ontwerpstudio in Antwerpen zoekt hij naar de essentie van elk project. Van Duysen wil puurheid stileren, het leven esthetiseren, vertraging inlassen. Functionaliteit, integriteit, duurzaamheid en comfort zijn hierbij hoofdcomponenten.

Cultuur en Natuur

Voor Van Duysen is rust onlosmakelijk verbonden met de juiste verhoudingen, materialen, kleuren en texturen. Hij houdt van gelaagd ontwerpen en zoekt verdieping in pure, tactiele materialen en technieken. Zo voel je het aardse van de omringende wijngaarden in de materialen van de wijnhoeve. De basissteen leunt dicht aan bij de lokale aarde, een houten structuur geeft het gebouw vorm en voor het beton van de buitenmuren werd lokale grond gebruikt. De relatie tussen binnen- en buitenruimtes is essentieel. De wisselwerking tussen cultuur en natuur is een van de sleutelervaringen als je door de hoeve kuiert.

Belgische experts verzameld

Valke Vleug is een plaats van genot en plezier. We willen het hele verhaal opentrekken en het over meer hebben dan alleen wijn. Zo kwamen nog andere experts mee boord. Daniel De Belder maakt eigenhandig monolithische tafels en houten objecten die passen bij het donkere dakgebinte en het interieur van Van Duysen. Kunstwerken werden gekozen in de galerij van Axel Vervoordt. De gekozen stukken getuigen van een kracht en pure schoonheid die de architectuur ondersteunen.

 

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.