Wijndomein Valke Vleug is een jonge, bruisende wijngaard van 3,8 ha in het landelijke Liezele. Dit Vlaamse terroir is het canvas van onze wijnen en allesbepalend voor hun kwaliteit en karakter.

Het terroir is het intrigerende samenspel van de bodem, het klimaat, de context van wijngaard en kelder, en de persoonlijke hand van de wijnbouwer en wijnmaker. Geslaagde wijnen etaleren hun natuurlijk eigenheid in volle glorie. Een goede wijnboer probeert dan ook een harmonie te creëren tussen alle factoren, tussen wat de lokale grond biedt en de veranderlijke weersomstandigheden, jaar na jaar.

Zo krijg je unieke wijnen waarin je het karakter van het terroir en de ziel van de wijnmaker kan zien, ruiken en proeven!

Zandleem bodem

De ware schoonheid van een wijndomein zit ondergronds: de zandhoudende leemvlakte van Liezele leent zich uitstekend tot de teelt van cool climate wijnen. Goede wijnbouw bodems hebben een levendige toplaag die humusrijk is en vol leven zit. De waterhuishouding in de toplaag en dieper in de grond is ook van belang. Je moet immers een wortelgestel krijgen dat zich zowel in de diepte als in de bouwlaag ontwikkelt. Met het inzaaien van gras en andere gewassen wordt de groeikracht van de bodem in toom gehouden en brengen we leven in en boven de grond. Een juiste balans tussen waterhuishouding, bodem en plant is het ware geheim van (een) uitstekend groeiende druiven.