Werken in de wijngaard is voor Hannes Sabathi geen sinecure, gezien het om één van de steilste ter wereld gaat: meer dan 60 procent ervan heeft een hellingsgraad van minstens 45 graden.
Van kleins af aan bracht Hannes Sabathi zijn tijd door in de wijngaarden van het domein. Daarom kan hij met recht en rede zeggen dat hij die door en door kent. Maar denk daarom niet dat Hannes rationeel te werk gaat: hij volgt in de eerste plaats zijn buikgevoel. Avontuurlijk is hij ook: we zien het weinig wijnmakers nadoen om machines te bedienen in een wijngaard met een hellingsgraad tot 57 procent!
Oostenrijk staat sowieso op de radar van Vinetiq, maar vooral één regio trekt onze aandacht: Steiermark, bekend om Sauvignon Blanc en recent gepromoveerd tot D.A.C. Op Vivinum, de tweejaarlijkse Oostenrijkse wijnbeurs, maakten we kennis met Hannes. Een toffe gast die weet wat hij doet en mooie, zuivere wijnen maakt. Bovendien durft hij al eens experimenteren, iets wat Vinetiq altijd charmeert!
Südsteiermark, waar de wijngaarden van Hannes Sabathi zich bevinden, wordt gekenmerkt door een Mediterraans klimaat, met warme dagen, koude nachten en ijzige winters. Er zijn veel zonnige dagen, maar daarnaast is het ook de regio die, met ruim 1000 millimeter, jaarlijks de meeste neerslag kent. Het is dus zaak om de oogsten zo gezond mogelijk te houden. De grote temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts geven de druiven hun aciditeit en frisheid. In alles is dit de perfecte regio voor cool climate wijnen.
Ik ben geboren met de liefde voor het wijn maken en bracht mijn jeugd door in de wijngaard en de kelders. Bovendien ben ik niet echt normaal, wat ook nodig is als je wijn wil maken.
Werken in de wijngaard is voor Hannes Sabathi geen sinecure, gezien het om één van de steilste ter wereld gaat: meer dan 60 procent ervan heeft een hellingsgraad van minstens 45 graden.
Eenmaal geoogst, mogen de druiven nog wat rijpen, waarna ze fermenteren. Dat gebeurt in roestvrijstalen tanks voor de jonge Klassik-wijnen, voor de Grand Cru, van wijnranken van minstens 20 jaar oud, is dat gedurende 18 maanden in eiken vaten van 1500 liter.
Zoals zoveel anderen beschouwde Hannes Sabathi Bourgogne als het walhalla van wijn maken. Hij ging dan ook eerst daar zijn passie beleven en onder de indruk raken van de typerende wijnen en de ervaring van de wijnmakers. Tot hij zich klaar voelde om hun aanpak naar Steiermark mee te nemen en daar in te zetten. In 2005 droegen zijn ouders het hele wijndomein aan hem over.
De oorsprong van het wijnhuis gaat terug tot 1860, waar het gedurende de eerste 100 jaar een boerderij was met verschillende types gewassen. Het was Hannes’ vader die steeds meer de focus op wijn legde, en de wijngaarden uitbreidde van 6 tot 9 hectaren. Pas sinds 1999 is het domein 100 procent op wijn maken gaan focussen.