Château Pierre-Bise Recht uit het hart van de Loire
Domain Image

Château Pierre-Bise

Frankrijk | Loire
location image
Plaats 47°19'24" N 0°37'13" E
height icon
Hoogte 50 - 100m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Een wijnmakersfamilie die volledig in evenwicht met de natuur werkt. Hun wijnregio staat bekend om zijn superieure witte en zoete wijnen. Dat is in de productie van Pierre-Bise wel duidelijk. Maar ook één van de beste Crémant de Loire behoort tot het gamma.
Recht uit het hart van de Loire

In 1959 kocht Pierre Papin, toen hij al 50 jaar was, het wijnkasteel Rochefort-sur-Loire. Het hartje van de beroemde wijnregio. In 1974 vervoegde zoon Claude hem en breidde het domein uit tot 54 hectaren. Ze verdeelden het onder in vier grote percelen, omwille van de verschillende microklimaten en grondsoorten. Respect voor het terroir en natuur staat centraal in de (volledig ecologische) werkwijze. In die mate zelfs dat in de wijngaarden verschillende grassoorten groeien, die door schapen op de juiste lengte worden afgegraasd.

Een wijnmakersfamilie die volledig in evenwicht met de natuur werkt. Hun wijnregio staat bekend om zijn superieure witte en rode wijnen. Dat is in de productie van Pierre-Bise wel duidelijk: volgens ons wordt hier de beste Crémant de Loire ter wereld gemaakt.

Op het snijpunt van land en zee

Rochefort-sur-Loire, waar het wijndomein zich bevindt, ligt letterlijk in het hart van de Loire. Dat betekent dat het zowel oceaan- als continentale invloeden ondervindt. Het resultaat is volbloed cool climate wijn: de suikers in de druiven komen traag tot ontwikkeling, zodat de aciditeit hoog is, het karakter mineraal en het aroma fruitig. Omwille van het risico op strenge winters en lange periodes van slecht weer is elke oogst bang afwachten, maar als die geslaagd is, dan is de resulterende wijn fenomenaal.

Mijn ouders werkten in deze wijngaard, als kind zag ik hen bezig en hielp ik vaak. Dat was vaak heel hard werken. Toen ik 22 werd, had ik de keuze om te doen wat ik wilde. Maar ik kon niet anders dan dit mooie werk verderzetten.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Wij geloven in delegeren: de natuur doet alles, wij onderhouden alleen het omringende land.

Natuurlijke werkwijze staat centraal in Château Pierre-Bise, om het terroir ten volle tot zijn recht te laten komen: hier geloven ze meer in ‘vin het terroir’ dan in ‘vin de varieté’ (waarbij druivenrassen centraal staan).

Dat betekent ook dat er zo weinig mogelijk wordt ingegrepen in de wijngaard: planten worden door schapen afgegraasd en alleen de beluchting wordt enigszins zelf gestuurd.

Ook in de kelder wordt nauwelijks ingegrepen: de druiven worden heel zacht geperst in de traditionele Coquard-perssen en de malolactische gisting zorgt ervoor dat de natuurlijke fermentatie tot maar liefst drie jaar in beslag nemen. De wijnen rijpen vervolgens in barriques en grote eiken houten vaten.

Wijnambassadeur

Omwille van de uitzonderlijke kwaliteit van zijn wijnproductie, werd Châteu Pierre-Bise geselecteerd om als vertegenwoordiger van Loire-wijnen te worden. Heel concreet werd hun Coteaux du Layon Chaume door Interloire gekozen als ambassadeur. Een hele eer, maar ook logisch, aangezien Claude Papin één van de meest gerespecteerde wijnboeren van de regio is!

Gekruide wijngaarden

Humus is voor het wijndomein de sleutel om het terroir ten volle tot zijn recht te laten komen. Om die reden selecteren de Papins heel zorgvuldig de kruiden en planten die in de wijngaarden mogen groeien. De voordelen van die humus: minder verdamping en een stabiele grondtemperatuur van 10° in de zomer. Bovendien creëert de humus een thuis voor micro-organismen, die de humus verder gaan bewerken en vruchtbaar maken.

Copyright © 2024 Valke Vleug. All rights reserved.