We kozen voor Frédéric omdat zijn wijnen ragfijn en wondermooi zijn. Elk perceel behoudt zijn eigenheid en de beste worden sinds 2015 in terracotta vaten opgevoed. Geen houtinvloed maar wel een mooie versmelting van de tannines. O wat zijn we fier!
Op het ritme van de maan
Huidig eigenaar en vijfde generatie Frédéric Magnien wordt de ‘alchemist van de Côte d’Or’ genoemd, die talent combineert met terroir. Alchemist? Wellicht omdat hij sinds 2010 zweert bij een holistische biodynamische methode, waarin onder meer de maan een heel belangrijke rol speelt.
Frédéric is werkelijk bezeten door wijn en koos in 2010 om voor een volledige biodynamische aanpak te gaan voor al zijn wijnen. Hij doet zijn uiterste best om het specifieke karakter van elk perceel in de fles te doen terugkeren. Zijn beste cuvées maakt hij trouwens in terracotta kruiken van 150 liter.
Volledig naturel
Bourgogne is een uniek lappendeken van verschillenhet terroirs die door de beste wijnmakers magistraal worden omgezet in geraffineerde wijnen met eigenheid. En Pinot Noir is zo'n druif die zich enkel op de juiste plaats en in de handen van aandachtige en ambitieuze perfectionisten kan onderscheiden. Bourgogne en Frédéric voldoen aan alle eisen en hier wordt dan ook uitmuntende Pinot Noir gemaakt. Dat het domein sinds 2010 volledig biodynamisch werkt draagt bij aan de kwaliteit van de wijn. En in Bourgogne is hij niet alleen, ook het prestigieuze Domaine de le Romanée Conti volgt dezelfe principes.
Ik sta in een heel mooie traditie: ze maken hier wijn sinds de 14e eeuw en ik ben zelf vijfde generatie, met de zesde op komst. En dan nog in Bourgogne. Ik kon nergens beter geboren worden.
Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
De maan beïnvloedt alle vloeistoffen op aarde. Waarom zouden druiven en wijn daar dan een uitzondering op vormen?
Sinds 2010 hanteert het domein een volstrekt biodynamische werkwijze. Dat betekent dat de menselijke tussenkomst in de wijngaard en kelder minimaal tot zelfs nihil is. Alleen op die manier kan volgens de makers het terroir maximaal tot uiting komen: ‘de natuur is hier de baas, wij vergezellen haar alleen maar. De wijn drukt de harmonie tussen ons beiden uit’.
De wijnmakers volgen ook het ritme van de maan, omdat die alle vloeistof op aarde beïnvloedt. In de kelders maakt de familie Magnien niet alleen gebruik van barriques, maar ook van terracotta vaten. Hout beïnvloedt immers de smaak van de wijn, terwijl terracotta geen smaakinvloed geeft.
Domein met véél schakeringen
Domaine Michel Magnien is een rijkgeschakeerd huis: de 18 hectaren grote wijngaard aan de Côte de Nuits telt maar liefst 23 verschillende appellations. Zo worden er onder meer Grand Crus, Premier Crus, Villages en AOC Régionales geproduceerd. En dat allemaal volgens een 100 procent biodynamische methode.
Biologisch versus biodynamisch
Frédéric benadrukt dat biologisch absoluut niet verward mag worden met biodynamisch. Ze hebben gemeen dat ze geen chemische input tolereren, maar het grote verschil is dat de biologische aanpak de grond respecteert, terwijl de biodynamische die verrijkt en verhevigt. Ook het ‘bovenaardse’ – lees: de maan – speelt een belangrijke rol in de biodynamische methode.